„Pot confirma că a existat o solicitare pentru un apel telefonic (…) Sâmbătă, nu a avut loc”, a precizat o purtătoare de cuvânt a Comisiei.
„Preşedintele Juncker şi premierul Tsipras vor rămâne cu siguranţă în contact în zilele următoare”, după cum s-a stabilit cu prilejul unei reuniuni desfăşurate miercuri seară la Bruxelles, a subliniat ea.
În cursul acestei reuniuni, la care a asistat şi preşedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, Jean-Claude Juncker a expus lista reformelor cerute de creditorii Greciei (UE, FMI şi BCE) în schimbul plăţii unei tranşe de 7,2 miliarde de euro ca ajutor pentru ţara aflată în pragul incapacităţii de plată.
Alexis Tsipras propusese finanţatorilor cu două zile înainte propria serie de reforme, pe care în special Germania refuză să o considere ca „o bază” de discuţie.
Creditorii vor ca Atena, după cinci ani de austeritate, să facă economii suplimentare de trei miliarde de euro, cerând printre altele majorarea TVA la curentul electric sau tăieri în pensiile celor mai defavorizate persoane, inacceptabile pentru liderul provenit din rândul stângii radicale.
La finalul reuniunii, Jeroen Dijsselbloem, a calificat discuţiile ca „foarte bune” şi a dat asigurări că vor fi reluate în câteva zile.
Revenit la Atena, Alexis Tsipras a luat prin surprindere pe toată lumea grupând cele 1,6 miliarde de euro plăţi către FMI în iunie, în timp ce un împrumut de 300 de milioane de euro avea scadenţa vineri.
În faţa parlamentului elen, el a respins vineri cu fermitate planul de reforme ‘absurd’ propus în această săptămână Greciei de către creditorii săi, UE şi FMI, declarându-se în acelaşi timp convins că un acord este ‘mai aproape ca niciodată’.
„Multă retorică”, a decriptat o sursă implicată în discuţiile cu Atena, ceea ce subliniază că „acest discurs nu a fost în sensul rupturii”.