Cel mai ridicat procentaj de cetăţeni cu nevoi medicale nesatisfăcute deoarece tratamentul este inaccesibil se înregistra anul trecut în Grecia (8,3%), Letonia (4,2%), România (3,4%), Italia (2%), Belgia (1,7%), Portugalia (1,6%), Bulgaria (1,5%), Cipru (1,4%) şi Polonia (1,1%).
În contrast, cel mai scăzut procent era în Cehia şi Finlanda (aproape de zero), în timp ce în majoritatea statelor membre UE mai puţin de 1% din populaţie a raportat nevoi medicale nesatisfăcute din motive financiare.
Cel mai frecvent motiv raportat a fost inaccesibilitatea tratamentului. 1% din persoanele de 16 ani şi peste această vârstă au spus că tratamentul de care aveau nevoie „era prea scump”. Cel mai obişnuit motiv pentru lipsa tratamentului îl reprezintă existenţa unei „liste de aşteptare” (0,9%) sau faptul că oamenii „vor să aştepte şi să vadă dacă pot rezolva problema pe cont propriu” (0,6%).
Datele Eurostat au fost publicate cu ocazia celebrării în 12 decembrie a Zilei internaţionale pentru acoperirea universală cu servicii de sănătate.