Grecia: majoritatea celor 216 miliarde de euro alocaţi au ajuns la bănci – DW
Mai puţin de zece miliarde de euro (11,5 miliarde de dolari) din primele două pachete de asistenţă financiară au ajuns la Trezoreria Greciei, majoritatea banilor fiind folosiţi pentru a plata datoriilor, a dobânzilor, a recapitalizării băncilor şi a restructurării datoriei, a anunţat, miercuri, preşedintele ESMT, Jorg Rocholl, într-un interviu acordat Deutsche Welle.
Acesta a adăugat: ‘Majoritatea banilor a fost utilizată, de fapt, pentru a transfera riscurile de la creditorii privaţi la creditorii publici. Aceasta înseamnă că banii au fost folosiţi pentru a-i plăti pe creditorii privaţi prin preluarea unor datorii mai mari decât cele ale creditorilor privaţi’.
Studiul a oferit cele mai cuprinzătoare informaţii privind provenienţa banilor pentru Grecia şi modul în care au fost cheltuiţi, a explicat Rocholl.
De la începutul crizei datoriilor suverane, în 2010, Grecia a obţinut aproximativ 216 miliarde de euro din primele două pachete de asistenţă financiară, iar în vara lui 2015 a fost anunţat al treilea plan de ajutor.
Conform studiului ESMT, dintre cei 216 miliarde de euro, 86,9 miliarde de euro au fost utilizaţi pentru achitarea datoriilor (9,1 miliarde de euro către FMI), 52,3 miliarde de euro pentru plata dobânzilor, 37,3 miliarde de euro pentru recapitalizarea băncilor şi 29,7 miliarde de euro alocaţi acordării de stimulente investitorilor pentru a rămâne implicaţi în sectorul privat. Doar 9,7 miliarde de euro au fost destinaţi bugetului fiscal sau relansării economiei elene.
Cele patru mari bănci greceşti – National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank – sunt prezente şi pe piaţa din România.