Grecia menţine legătura cu aliaţii săi în eventualitatea unei acţiuni militare în Siria
„Grecia veghează orice evoluţie în Siria şi este în contact permanent cu Uniunea Europeană, NATO şi ţările din Golf”, a declarat pentru AFP o sursă diplomatică.
Ministrul de Externe, Evangelos Venizelos, a avut o întrevedere, miercuri, cu ambasadorul Marii Britanii la Atena, John Kittmer, potrivit aceleiaşi surse.
La rândul său, preşedintele grec, Carolos Papoulias, care nu exercită decât funcţii onorifice, a declarat presei că „cei care decid trebuie să analizeze cu atenţie problema unei eventuale intervenţii în Siria”.
Anterior, adjunctul ministrului de Externe, Dimitris Kourkoulas, a apreciat la televiziunea publică greacă (DT), citat de agenţia de presă Ana (semioficială), că „interesul Greciei este stabilizarea în Siria”, declarându-se în favoarea „unei soluţii politice”.
Marţi, „şefa diplomaţiei UE, Catherine Ashton, l-a sunat pe Venizelos pentru a discuta despre situaţia din Siria”, se arată într-un comunicat ministerial. Venizelos a avut discuţii, marţi, „cu omologii săi francez şi belgian, Laurent Fabius şi Didier Reynders, despre evoluţia situaţiei în Siria şi în Egipt”, potrivit aceleiaşi surse.
Potrivit unor articole apărute marţi în unele ziare greceşti, „Washingtonul ar fi cerut Atenei să ajute” aliaţii în cazul unei intervenţii în Siria, în special prin bazele militare ale NATO din Creta (sud), afirmaţii dezminţite imediat de o sursă guvernamentală greacă, citată de Ana.
„Grecia este bastionul stabilităţii regiunii”, a declarat marţi premierul, Antonis Samaras, înaintea unei întrevederi cu Papoulias.
Baza NATO din Creta, precum şi cea din Italia, ţară mediteraneeană vecină, a fost folosită de forţele militare angajate de Franţa în timpul operaţiunii din Libia, în 2011, pentru aplicarea rezoluţiei 1.973 a ONU.
Grecia, care din punct de vedere istoric este proarabă, şi-a consolidat în ultimii ani relaţiile cu Israelul în domeniile economic şi militar în defavoarea Turciei, cu care Atena are diferende teritoriale în Marea Egee, care separă cele două ţări.