Grecia – Miniştri noi, probleme vechi
După renunţarea, din motive de sănătate, a lui Vassilis Rapanos la funcţia de şef al Finanţelor elene, absolventul Universităţii Oxford, Jannis Stournaras, pare a fi una din puţinele alternative de care Grecia dispune. Guvernul de coaliţie de la Atena, sub conducerea conservatorului Antonis Samaras, începe să capete contur. Mesajul transmis străinătăţii: finanţele ţării vor fi în mâinile unui tehnocrat, nu în cele ale unui ministru aservit vreunui partid politic.
Cu toate acestea, şi economistul Stournaras va trebui să se orienteze după agenda politică a formaţiunilor aflate la guvernare. Partenerii din coaliţia de la Atena s-au înţeles să ceară la Bruxelles amânarea cu doi ani a termenului impus Greciei privind finalizarea programului de austeritate. Mai mult, aceştia vor să împartă daruri electorale destul de generoase, cum ar fi renunţarea la reducerile salariale, micşorarea taxei pe valoarea adăugată şi reevaluarea reformelor nepopulare de pe piaţa muncii. Cu partenerii europeni, executivul elen şi-a propus să renegocieze pachetul de salvare destinat Greciei, scrie Deutsche Welle.
În opinia profesorului în economie Dimitris Mardas, „Propunerea privind rediscutarea pachetului se salvare nu se va impune, la fel cum nici în privinţa reformelor structurale sau a măsurilor de modernizare nu vor fi acceptate compromisuri”. Cu o visterie aproape goală, Grecia nu va mai fi capabilă să ramburseze datoriile – a adăugat Mardas.
Sfârşitul recesiunii nu se întrezăreşte
Cele mai noi informaţii de la Atena confirmă aceste temeri sumbre. Conform unui raport al Institutului pentru cercetarea economiei KEPE, declinul economic al Greciei va fi, anul acesta, mai accentuat decât s-a crezut iniţial. Se estimează că pierderile, în cel de-al treilea trimestru al anului, vor atinge nivelul record de 9,1%. În acest caz, nici măcar măsurile de austeritate suplimentare, prevăzute pe anul în curs, prin care s-ar fi economisit 11,5 miliarde de euro, nu vor fi suficiente pentru a stabiliza bugetul – crede expertul în economie Nikos Filippidis.
În următoarea lună, guvernul elen va trebui să treacă proba de foc. „În lipsa banilor la buget, cabinetul de la Atena va trebui să renegocieze totul, cel târziu până la sfârşitul lunii iulie, iar până atunci să improvizeze”, este de părere specialistul.
Nu e limpede când şi dacă guvernul elen a cerut o renegociere a pachetului de salvare. În prima sa declaraţie de după alegeri, premierul Antonis Samaras a dat asigurări că situaţia ţării este obligaţia sa. De atunci încoace, conservatorii amintesc cu orice ocazie că, deşi executivul îşi menţine obiectivul privind renegocierea pachetului, acesta va trebui mai întâi să-şi câştige reputaţia de partener de încredere, de exemplu prin promovarea reformelor structurale şi a privatizărilor.
Declaraţiile pot fi interpretate ca o bătaie în retragere sau ca o încercare de a mai câştiga timp. Într-un interviu televizat, Dimitris Tsiodras – jurnalist şi fost purtător de cuvânt al guvernului – a afirmat că Grecia va merge, pas cu pas, mai departe:
„Strategia noastră se bazează pe trei piloni: în primul rând, dorim să nu parăsim comunitatea monetară şi, în acest sens, vom lua măsurile necesare. În al doilea rând, suntem de acord să economisim, dar dorim să revenim asupra anumitor aspecte din programul de salvare întrucât nu putem ignora realitatea socială din această ţară. În al treilea rând, Grecia îşi va achita datoriile la timp”, a spus Tsiodras.
Haos şi neînţelegeri
La apropiatul summit al Uniunii Europene nu se pune problema renegocierii. Mai întâi subiectul va trebui inclus pe agenda reuniunii.
Noul guvern elen a avut parte de turbulenţe încă de la decolare. Un ministru adjunct s-a retras la doar câteva ore de la numirea sa în funcţie, din cauza unui conflict de interese. Pe fondul unor probleme de sănătate, premierul Samaras nu va participa la summitul UE.
Discuţiile pe marginea persoanei care va conduce delegaţia Greciei la renuniunea de la Bruxelles au generat haos: iniţial, cu această misiune a fost însărcinat şeful diplomaţiei elene, Dimitris Avramopoulos. În cele din urmă, la sugestiile Bruxelles-ului şi la admonestările juriştilor, s-a renunţat la el. Avramopoulos nu este şef de stat sau de guvern aşa că Grecia va fi reprezentată la summit de preşedintele Karolos Papoulias.
„Purtătorul de cuvânt al guvernului dă vina, pentru această neînţelegere, pe reprezentanţii noştri permanenţi la UE. Se pare că cineva de acolo ar fi furnizat informaţii greşite la Atena”, susţine jurnalistul Prodromos Papailiopoulos. După ce s-a pregătit intens pentru summit, ministrul de Externe a fost pus în situaţia jenantă de a afla că nu va mai conduce delegaţia elenă la acest eveniment.