Grecia: Necesităţile de capital ale băncilor reprezintă principalul punct de dispută în negocierile cu Troica
Principalul punct de dispută apărut în cursul discuţiilor care au avut loc miercuri între ministrul grec de Finanţe, Yannis Stournaras, şi creditorii internaţionali îl reprezintă necesităţile de capital ale băncilor greceşti. În timp ce Banca centrală a Greciei susţine o cifră de şase miliarde de euro, troika apreciază că băncile greceşti ar avea nevoie de nouă miliarde de euro.
În aceste condiţii, oficialii greci au sugerat ca troika să aprobe ultima revizuire a programului de sprijin, lăsând la o parte disputa privind necesităţile de capital ale băncilor. ‘Dezacordul dintre troika şi Grecia cu privire la bănci nu ar trebui să constituie un motiv pentru a nu încheia revizuirea’, a declarat un înalt oficial din Ministerul grec de Finanţe. Aceasta a mai spus însă că Grecia nu crede că este posibil să ajungă la un acord cu creditorii înaintea de reuniunea de luni a Eurogrupului.
Separat, Bloomberg a informat că Fondul Monetar Internaţional ar dori să aibă un cuvânt mai important de spus în ceea ce priveşte băncile greceşti deoarece este îngrijorat că Banca Central Europeană este mult prea îngăduitoare cu ele. Potrivit unor surse din apropierea discuţiilor, FMI consideră că analiza derulată anul trecut de BlackRock în rândul băncilor greceşti (potrivit căreia băncile greceşti ar avea nevoie de şase miliarde de euro) este mult prea optimistă. În plus, Fondul este îngrijorat că BCE, care va derula propriile sale teste de stres la finele anului, nu va obliga Banca centrală a Greciei să revizuiască estimările BlackRock.
Banca centrală a Greciei a derulat o nouă rundă de teste de stres la cele mai mari patru bănci comerciale greceşti (NBG, Alpha Bank, Piraeus Bank şi Eurobank) pentru a stabili dacă recapitalizarea de 28 de miliarde de euro, efectuată în vara anului trecut, le-a făcut capabile să absoarbă şocuri viitoare, în condiţiile în care valoarea creditelor neperformante continuă să crească.
Iniţial, rezultatele acestor teste de stres trebuiau publicate la finele lunii decembrie 2013 însă a trebuit să fie amânate după operaţiunea de majorare a capitalului la Eurobank, singura mare bancă grecească recapitalizată în întregime cu fondurile de la stat.
Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: Piraeus Bank, National Bank of Greece (NBG), acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost şi Alpha Bank.