Grecia obţine 1,5 miliarde de euro dintr-o emisiune de obligaţiuni pe trei ani

Grecia a obţinut, joi, 1,5 miliarde de euro (2,04 miliarde de dolari) din emisiunea de obligaţiuni pe trei ani, al cărei randament a fost uşor sub estimările analiştilor, transmit Reuters şi Bloomberg.
Economica.net - joi, 10 iul. 2014, 18:15
Grecia obţine 1,5 miliarde de euro dintr-o emisiune de obligaţiuni pe trei ani

Este a doua prezenţă pe pieţele de obligaţiuni din ultimele trei luni, după ce, în aprilie, Grecia a revenit cu succes pe pieţele financiare internaţionale, după o pauză de patru ani, strângând trei miliarde de euro de pe urma unei emisiuni de obligaţiuni cu maturitatea la cinci ani, cu un cupon de 4,75%.

Ministerul de Finanţe de la Atena a anunţat că a acceptat 1,5 miliarde de euro din cei trei miliarde de euro oferiţi de investitori.

Randamentul emisiunii de bonduri de joi a fost de 3,5%, mai ridicat decât estimau analiştii săptămâna trecută, de 3%.

De asemenea, mărimea obligaţiunii a fost sub aşteptările analiştilor, de trei miliarde de euro.

Pieţele bursiere din Europa şi SUA au înregistrat, joi, scăderi semnificative, pe fondul temerilor privind situaţia financiară a Banco Espirito Santo, unul dintre cele mai mari grupuri bancare portugheze.

În aceste condiţii, emisiunea de obligaţiuni a Greciei a mers înainte, ‘în ciuda condiţiilor nefavorabile de pe pieţele internaţionale, în special în statele de la periferia zonei euro. Guvernul îşi exprimă satisfacţia că investitorii internaţionali şi-au arătat din nou încrederea în economia Greciei’, se arată în declaraţia Ministerului de Finanţe de la Atena.

Băncile care au gestionat emisiunea de obligaţiuni au fost: Bank of America Merrill Lynch, Citigroup, Deutsche Bank, Goldman Sachs şi JP Morgan.

Grecia este a treia ţară din zona euro care a beneficiat de un program de asistenţă financiară şi care a revenit pe pieţele financiare internţionale, după Irlanda şi Portugalia.

Obligaţiunile greceşti sunt atractive, deoarece oferă un randament relativ ridicat într-o perioadă de dobânzi extrem de scăzute. În plus, aşteptările că Banca Centrală Europeană va lua noi măsuri pentru a stimula economia zonei euro alimentează şi ele apetitul pentru obligaţiunile emise de cele mai riscante ţări din zona euro.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...