Este a doua prezenţă pe pieţele de obligaţiuni din ultimele trei luni, după ce, în aprilie, Grecia a revenit cu succes pe pieţele financiare internaţionale, după o pauză de patru ani, strângând trei miliarde de euro de pe urma unei emisiuni de obligaţiuni cu maturitatea la cinci ani, cu un cupon de 4,75%.
Ministerul de Finanţe de la Atena a anunţat că a acceptat 1,5 miliarde de euro din cei trei miliarde de euro oferiţi de investitori.
Randamentul emisiunii de bonduri de joi a fost de 3,5%, mai ridicat decât estimau analiştii săptămâna trecută, de 3%.
De asemenea, mărimea obligaţiunii a fost sub aşteptările analiştilor, de trei miliarde de euro.
Pieţele bursiere din Europa şi SUA au înregistrat, joi, scăderi semnificative, pe fondul temerilor privind situaţia financiară a Banco Espirito Santo, unul dintre cele mai mari grupuri bancare portugheze.
În aceste condiţii, emisiunea de obligaţiuni a Greciei a mers înainte, ‘în ciuda condiţiilor nefavorabile de pe pieţele internaţionale, în special în statele de la periferia zonei euro. Guvernul îşi exprimă satisfacţia că investitorii internaţionali şi-au arătat din nou încrederea în economia Greciei’, se arată în declaraţia Ministerului de Finanţe de la Atena.
Băncile care au gestionat emisiunea de obligaţiuni au fost: Bank of America Merrill Lynch, Citigroup, Deutsche Bank, Goldman Sachs şi JP Morgan.
Grecia este a treia ţară din zona euro care a beneficiat de un program de asistenţă financiară şi care a revenit pe pieţele financiare internţionale, după Irlanda şi Portugalia.
Obligaţiunile greceşti sunt atractive, deoarece oferă un randament relativ ridicat într-o perioadă de dobânzi extrem de scăzute. În plus, aşteptările că Banca Centrală Europeană va lua noi măsuri pentru a stimula economia zonei euro alimentează şi ele apetitul pentru obligaţiunile emise de cele mai riscante ţări din zona euro.