Deţinătorii de obligaţiuni de stat greceşti au fost invitaţi la licitaţie, statul oferind un preţ maxim de 34,1% din valoarea nominală pentru titluri emise în acest an, cu scadenţa în perioada 2023-2042. Licitaţia se va încheia pe 7 decembrie.
Succesul licitaţiei de răscumpărare de obligaţiuni este una dintre precondiţiile următoarei tranşe din finanţarea externă acordată Greciei de UE şi FMI. Distribuirea banilor a fost amănată din luna iunie, pe fondul instabilităţii politice de la Atena şi incertitudinilor legate de capacitatea guvernului elen de a-şi respecta angajamentele financiar-fiscale asumate faţă de creditorii externi.
Oferta de răscumpărare face parte dintr-un pachet de măsuri aprobate săptămâna trecută de miniştrii Finanţelor din zona euro, care vizează reducerea datoriei publice a Greciei la 124% din PIB până în 2020, faţă de un vârf estimat la 190% din PIB în 2014.
Ţinta din 2020 este o precondiţie şi pentru finanţarea acordată Greciei de FMI. Directorul general al Fondului, Christine Lagarde, a declarat după şedinţa de săptămâna trecută a Eurogroup că instituţia va analiza rezoltatele licitaţiei de răscumpărare de obligaţiuni înainte de a decide continuarea plăţilor către Grecia.
Răscumpărarea vizează obligaţiuni în valoare totală de 62 miliarde euro emise în acest an de Grecia, după restructurarea datoriei publice. Din acest total, băncile elene deţin titluri de 15 miliarde euro, iar fondurile de pensii 8 miliarde euro.
Miniştrii Finanţelor din zona euro intenţionează să ia decizia finală privind următoarea tranşă către Grecia până la 13 decembrie. Tranşa are o valoare de 34,4 miliarde euro.
Grecia a semnat în ultimii doi ani acorduri de finanţare externă în valoare totală de 240 miliarde euro cu UE şi FMI.