Textul care parafează convenţia de împrumut cu zona euro a fost susţinut fără surprize de 213 deputaţi – socialişti şi conservatori – şi respins de 79 de parlamentari din rândul stângii comuniste, radicale şi al extremei-dreapta, a anunţat preşedintele de şedinţă la finalul unui vot nominal desfăşurat după miezul nopţii, scrie Agerpres.
Această aprobare era considerată obţinută dinainte, ţinându-se cont de larga majoritate de care dispune printre cei 300 de parlamentari greci guvernul de tranziţie condus de Lucas Papademos, sprijinit de socialişti şi conservatori.
Mandatat pentru a pune în aplicare planul pregătit din luna octombrie de zona euro pentru a evita falimentul ţării, executivul de la Atena, desemnat în noiembrie după demisia premierului socialist Giorgos Papandreou, trebuie să organizeze alegeri anticipate, în principiu până la jumătatea lunii mai, a căror dată exactă va fi anunţată săptămâna viitoare.
Guvernul a adoptat acordul săptămâna trecută, după unde verde din partea zonei euro pentru deblocarea fondurilor care trebuie să finanţeze până în 2015 Grecia supraîndatorată.
Valoarea totală a fondurilor acordate Atenei se va ridica de 148 de miliarde euro, după decizia FMI de de săptămâna trecută de a contribui cu 18 miliarde euro la cel de-al doilea acord de asistenţă externă.
Deblocat în schimbul întăririi măsurilor de austeritate şi de dereglementare aplicate în ultimii doi ani în Grecia, acest pachet financiar se adaugă împrumutului de 110 miliarde euro acordat de UE-FMI în mai 2010 şi ştergerii a 107 miliarde euro din datoria suverană de către investitorii privaţi la finalul unei restructurări inedite, definitivată la 12 martie.
Grecia a primit marţi din partea creditorilor UE-FMI o primă tranşă de 7,5 miliarde euro care-i permit să-şi onoreze scadenţele. Fără acest plan de consolidare financiară, Atena era ameninţată să intre marţi în incapacitate de plată, odată cu scadenţa unor obligaţiuni în valoare de 14,4 miliarde euro pe care nu ar fi fost în măsură să le ramburseze.