Grecia: Cea mai mare restructurare a unei datoriei suverane din istorie s-a încheiat

Guvernul elen a obţinut o rată de participare de 95,7% în schimbul de datorie cu sectorul privat. Pentru restul obligaţiunilor s-au activat clauzele de acţiune colectivă, iar astăzi vom afla dacă evenimentul este calificat drept default de ISDA.
Mediafax - vin, 09 mart. 2012, 06:41
Grecia: Cea mai mare restructurare a unei datoriei suverane din istorie s-a încheiat

Investitori privaţi care deţin obligaţiuni ale statului elen în valoare de 172 miliarde euro, din totalul de 206 de miliarde euro, au acceptat preschimbarea datoriei, au anunţat autorităţile de la Atena, precizând că preschimbarea va deveni obligatorie pentru toţi creditorii privaţi ce deţin titluri sub incidenţa legii din Grecia, scrie MEDIAFAX.

Grecia va activa clauza impactului colectiv, astfel încât preschimbarea va deveni obligatorie şi pentru cei care au refuzat.

Grecia a primit acceptul pentru preschimbare de la investitori ce deţin obligaţiuni de 152 miliarde de euro sub incidenţa legii elene, 85,8% din totalul de 177 de miliarde de euro, potrivit unui comunicat al Ministerului de Finanţe din Grecia.

La oferta de preschimbare au participat şi investitori cu obligaţiuni sub incidenţa legii elene care au refuzat să accepte. Obligaţiunile acestora reprezintă 5,3% din totalul de 177 miliarde de euro.

Creditori privaţi care au în portofoliu obligaţiuni în valoare de 20 de miliarde de euro sub incidenţa legii altor state, sau emise de companii de stat şi garantate de guvernul elen, s-au angajat, de asemenea să participe la preschimbarea titlurilor vechi cu unele noi.

„În numele Greciei, vreau sa mulţumesc creditorilor care ne-au susţinut programul ambiţios de reformă şi ajustare şi au suportat împreună cu poporul elen sacrificiile din acest proces istoric”, a declarat ministrul de Finanţe, Evangelos Venizelos.

Autorităţile elene au anunţat că vor recomanda activarea clauzei de impact colectiv, prin care deţinătorii privaţi de obligaţiuni ale statului vor fi obligaţi să accepte termenii propuşi. Rezultatele ofertei de preschimbare a obligaţiunilor trebuie confirmate de către banca centrală de la Atena.

Suma de 20 de miliarde de euro reprezintă 69% din totalul obligaţiunilor sub incidenţa legii altor state sau emise de companii de stat şi garantate de guvernul elen, se arată în comunicat.

În plus, autorităţile elene au extins până pe 23 martie termenul până la care investitorii cu astfel de obligaţiuni pot accepta oferta de preschimbare a obligaţiunilor.

Cumulat, valoarea obligaţiunilor elene care vor fi în mod sigur preschimbate se situează la 197 miliarde de euro, obligaţiunile sub incidenţa legii elene (după aplicarea clauzei impactului colectiv), la care se adaugă titlurile de 20 de miliarde de euro.

Suma de 197 de miliarde de euro reprezintă 95,7% din obligaţiunile de peste 200 de miliarde de euro deţinute de investitorii privaţi.

Preschimbarea obligaţiunilor şi reducerea datoriilor către creditorii privaţi reprezintă o condiţie a statelor din zona euro şi a FMI în pachetul de ajutor financiar de 130 de miliarde de euro.

În cadrul celei mai mari restructurări de datorie suverană din istorie, creditorii privaţi vor accepta pierderi de 53,5% din valoarea nominală a obligaţiunilor. Dacă sunt luate însă în calcul şi dobânzile neîncasate pentru obligaţiunile preschimbate, precum şi costurile prelungirii scadenţei, pierderile reale se ridică la 74%.

Datoria Greciei se situează în prezent la circa 350 de miliarde de euro, echivalentul a aproximativ 160% din PIB, iar ştergerea datoriilor vizează diminuarea nivelului de îndatorare spre 120% din PIB până în 2020.

Te-ar mai putea interesa și
Flota României are cele mai vechi motoare, iar navele românești le depășesc doar pe cele din Slovenia la capacitate de pescuit
Flota României are cele mai vechi motoare, iar navele românești le depășesc doar pe cele din Slovenia la capacitate ...
3,3 milioane de tone de pește au fost capturate anul trecut de flota statelor europene cu ieșire la mare, reiese din datele Eurostat, biroul de statistică a Comisiei Europene. Din totalul......
Miros de criză? Numărul firmelor care și-au suspendat activitatea la 9 luni din 2024 în creștere cu 19,29% față de anul trecut
Miros de criză? Numărul firmelor care și-au suspendat activitatea la 9 luni din 2024 în creștere cu 19,29% față de ...
Numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea în primele nouă luni din 2024 a fost de 13.481, în creştere cu 19,29% ...
Trump a tăiat 7,3% din prețul mondial al aurului. Cât câștigi dacă investești în aur? Prin ETF cam 32% în ultimul an, în lingouri între 25% – 29%
Trump a tăiat 7,3% din prețul mondial al aurului. Cât câștigi dacă investești în aur? Prin ETF cam 32% în ultimul ...
Dacă războiul din Ucraina a crescut cu 10% prețul aurului în doi ani, victoria lui Donald Trump la președinția SUA ...
Finanțarea deficitului bugetar ne crește dobânda la credite. Lichiditatea din piața bancară a scăzut și ROBOR și-a reluat creșterea
Finanțarea deficitului bugetar ne crește dobânda la credite. Lichiditatea din piața bancară a scăzut și ROBOR și-a ...
În ultimele 10 zile, ROBOR la 3 luni și cel la 6 luni a crescut cu 20 de puncte de bază, semn că bancile au împrumutat ...