Grecia plănuiește să împrumute anul viitor de pe piețele internaționale cel mult 8 miliarde de euro
În 2018 ţara a ieşit din criza datoriilor suverane şi de atunci se bazează doar pe pieţele de obligaţiuni pentru a-şi acoperi necesităţi de împrumut. Grecia este cea mai îndatorată ţară din zona euro.
În 2023, Grecia se aşteaptă din nou să obţină excedent primar, după trei ani de la pandemia care a afectat progresele sale fiscale, şi să ajungă din nou în categoria ţărilor care beneficiază de rating „investment-grade” (recomandat pentru investiţii), în pofida crizei energetice care afectează Europa.
Anul acesta, autorităţile de la Atena au emis obligaţiuni pe cinci şi zece ani iar până în acest moment au obţinut de pe pieţe opt miliarde de euro.
„Necesităţile noastre de împrumut pentru 2023 sunt limitate. Vom împrumuta şapte – opt miliarde de euro de pe pieţele de obligaţiuni”, au declarat surse guvernamentale pentru Reuters.
De asemenea, în 2023 Grecia intenţionează să emită primele sale obligaţiuni verzi, programate iniţial pentru 2022.
„Nu am vrut să abordăm un subiect atât de sensibil în contextul volatilităţii de pe pieţe. O vom face anul viitor”, au informat sursele.
Grecia dispune de o rezervă de lichidităţi de 38 miliarde de euro, suficientă pentru acoperirea necesităţilor sale de finanţare pentu cel puţin doi ani fără a accesa pieţele internaţionale.