În 15 iunie, la reuniunea de la Luxemburg a miniştrilor de Finanţe din zona euro, au fost examinate progresele realizate de autorităţile de la Atena şi au fost discutate măsuri de reducere a datoriei publice a Greciei, care după şapte ani de criză a ajuns la 180% din PIB. Jeroen Dijselbloem, preşedintele Eurogrupului, a anunţat deblocarea unei tranşe de 8,5 miliarde de euro (9,5 miliarde de dolari) de care Grecia are nevoie pentru a putea rambursa datoriile care ajung la scadenţă iulie.
Dar BCE consideră că nu sunt încă îndeplinite condiţiile pentru ca Grecia intre în programul de relaxare cantitativă (QE)
‘Guvernul de la Atena are acum un obiectiv pe termen scurt spre mediu, acesta este desigur accesul la pieţele financiare, ceea ce este posibil chiar şi fără QE’, a declarat Euclid Tsakalotos. Acesta a adăugat că Grecia ‘va indica curând’ investitorilor strategia sa vizând revenirea pe pieţele de obligaţiuni, pentru prima dată după 2014 dar obiectivul nu îl reprezintă o singură încercare.
‘Nu vrem să mergem prea devreme, dar atunci când o vom face, vrem să ne asigurăm că pieţele ştiu care este strategia noastră’, a afirmat ministrul elen de Finanţe.
Tsakalotos a apreciat că programul BCE de relaxare cantitativă ar ajuta băncile elene, dar este în mare măsură simbolic.
De asemenea oficialul elen a declarat că este ‘pe deplin încrezător’ că economia Greciei va înregistra un ritm solid de creştere în 2017 şi în 2018, dar obiectivul autorităţilor este să se asigure că acest avans este sustenabil.
În 2014, Grecia a fost exclusă de pe pieţele internaţionale de obligaţiuni după ce, în 2010, a izbucnit criza datoriei sale publice.