Grecia: Poziţia Germaniei referitoare la noul acord a fost împărtăşită de alte state, dă asigurări Berlinul
‘Este un acord la care s-a ajuns după o muncă dură, în 17 ore, de către cei 19 membri ai zonei euro’, a subliniat Steffen Seibert, în cursul unui briefing de presă.
El a insistat că ‘Germania nu s-a aflat singură niciun moment şi în niciun fel’ şi că au existat ‘suficiente ocazii’ de a fi auzite luările de poziţie ale celorlalte state, ‘poate mai mici’. ‘Multe împărtăşeau luările de poziţie germane’, a subliniat Seibert.
Anunţul de luni dimineaţă referitor la un acord între Grecia şi creditori a fost urmat de critici la adresa Germaniei, acuzată că a dorit să impună condiţii extrem de drastice Atenei. Chiar şi publicaţia Der Spiegel a comparat, pe site-ul său, cerinţele impuse Atenei cu un ‘catalog de cruzimi’.
‘Ce există în acest acord, punct cu punct, sunt măsuri pe care şi celelalte state europene le-au aplicat şi care au dat rezultate bune. Nu este nimic exotic’, a insistat purtătorul de cuvânt german.
Şase seturi de măsuri, printre care tăierea cheltuielilor şi reforma sistemului de pensii, vor trebui adoptate de Atena până miercuri (15 iulie), la ora 24.00, şi aprobate de parlamentul elen pentru ca negocierile cu creditorii internaţionali să poată începe.
Şefa guvernului german Angela Merkel, a cărei ţară este cel mai mare contributor la Mecanismul European de Stabilitate, a avertizat de la bun început că negocierile cu Atena vor fi dificile. ”Cea mai importantă monedă s-a pierdut şi aceea este încrederea. Acest lucru înseamnă că vom avea discuţii dure şi că nu va exista un acord cu orice preţ”, a spus Merkel, înaintea începerii summitului zonei euro.
Dacă Grecia îndeplineşte condiţiile prevăzute în noul acord, atunci parlamentul de la Berlin se va reuni joi pentru a-i mandata pe cancelarul Angela Merkel şi pe ministrul de finanţe Wolfgang Schaeuble să negocieze noul împrumut. Apoi, miniştrii de finanţe din zona euro (Eurogrup) vor putea lansa oficial negocierile.
Probabil cea mai grea condiţie pe care Alexis Tsipras a fost nevoit să o accepte este insistenţa Germaniei privind crearea în afara Greciei a unui fond care să regrupeze active greceşti în valoare de 50 de miliarde de euro, pentru a garanta privatizările promise de autorităţile de la Atena.
Experţii UE şi ai FMI estimează că în prezent activele de stat ale Greciei eligibile pentru privatizarea valorează numai 7 miliarde euro. Un diplomat european a apreciat chiar că Grecia riscă să devină un ‘protectorat german’, pierzându-şi tot mai mult din suveranitate.
În ceea ce-l priveşte, Tsipras a cerut un angajament mai ferm al creditorilor internaţionali de a restructura datoria Greciei, pentru a o face sustenabilă pe termen mediu, adaugă agenţia de presă britanică.