Decizia de vineri a S&P este în linie cu cea adoptată de alte mari agenţii, Fitch şi Moody’s, şi reprezintă un sprijin pentru fragila coaliţie de guvernare de la Atena, care speră că avansul economiei va atenua restricţiile impuse de UE, BCE şi FMI în schimbul programelor de asistenţă financiară.
Grecia ar urma să negocieze anul acesta o nouă reducere a datoriei, iar premierul Antonis Samaras a afirmat la sfârşitul săptămânii trecute că ţara nu va avea nevoie de un al treilea ajutor financiar de la UE, BCE şi FMI.
Luni, randamentele obligaţiunilor elene pe zece ani au scăzut la 5,7%, în timp ce randamentele bondurilor altor state din zona euro înregistrau creştere.
”Revizuirea în creştere a ratingului era aşteptată şi explică performanţa din această dimineaţă’, a apreciat analistul Rainer Guntermann, de la Commerzbank.
În martie, Fitch a îmbunătăţit calificativul Greciei la ‘B’, iar în august Moody’s a revizuit în creştere ratingul ţării, la ‘Caa1’.
Îmbunătăţirea ratingului reflectă opinia S&P potrivit căreia riscurile la adresa consolidării fiscale în Grecia s-au atenuat. Agenţia estimează că din 2015 Grecia va ieşi din recesiunea prelungită, ţara urmând să înregistreze excedente primare de 2% din PIB în perioada 2014 – 2017.
Probabilitatea unei majorări suplimentare a datoriei guvernamentale în urma recapitalizării băncilor este scăzută, apreciază S&P, cele patru mari bănci elene şi-au majorat capitalul cu 8,4 miliarde de euro direct de pe pieţe şi Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF) dispune de 11 miliarde de euro în cazul în care sectorul public va avea nevoie de capital.
De asemenea S&P se aşteaptă la stabilizarea datoriei guvernamentale, care ar urma să scadă uşor la 164% din PIB în 2017, de la nivelul record de 177% din PIB în 2014.