Grecia: Rata creditelor neperformante este în scădere, după obţinerea noului program de asistenţă financiară
Creditele neperformante au atins un nivel record, după ce premierul Alexis Tsipras a introdus restricţii asupra mişcărilor de capital, în iunie. Retragerile de depozite din băncile greceşti au încetinit până la aproximativ 300 milioane de euro în luna august, în condiţiile în care, în lunile precedente, deponenţii greci au scos peste 43 de miliarde de euro din conturile lor bancare, respectiv 26,5% din totalul economiilor, scrie Agerpres.
Conform celor mai recente date oficiale, la 30 martie 2015, rata creditelor a căror achitare era întârziată cu cel puţin 90 de zile s-a situat la 40,8%. Aceste probleme afectează nivelul lichidităţilor băncilor şi fundamentele lor.
În iulie, situaţia s-a înrăutăţit, majoritatea celor care au luat credite nu şi-a achitat obligaţiile, după introducerea restricţiilor asupra mişcărilor de capital. Bancherii susţin că, în august, 80% dintre cei care s-au împrumutat au plătit ratele, iar luna aceasta situaţia ar urma să se îmbunătăţească.
Grecia a evitat luna trecută intrarea în incapacitate de plată, după ce a primit un nou program de asistenţă financiară, cel de-al treilea din ultimii cinci ani. În cadrul Mecanismului European de Stabilitate (MES) – ‘zidul de protecţie’ al finanţelor Europei, înfiinţat în 2012 ca răspuns la criza financiară globală – se va putea aloca Greciei, în următorii trei ani, o sumă maximă de 86 de miliarde de euro sub formă de împrumuturi, cu condiţia ca autorităţile elene să pună în aplicare reforme menite să rezolve dificultăţile fundamentale cu care se confruntă economia şi societatea Greciei.
O sumă de 25 de miliarde de euro din ultimul program de asistenţă acordat Greciei de creditorii internaţionali a fost alocată pentru recapitalizarea băncilor elene până la finele acestui an.
Cele patru mari bănci greceşti – National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank – sunt prezente şi pe piaţa din România.