Grecia relaxează controalele asupra mişcărilor de capital şi majorează sumele care pot fi retrase din cont
Autorităţile din Grecia au introdus pentru prima dată restricţii asupra mişcărilor de capital în luna iunie 2015, pentru a pune capăt unor ieşiri masive de fonduri din bănci în momentul maxim al crizei datoriilor, criză care a dus la cel de-al treilea acord de asistenţă financiară convenit de Grecia cu creditorii internaţionali după 2010. În vara lui 2015, Guvernul grec a obligat băncile autohtone să îşi închidă porţile timp de aproape 20 de zile şi să limiteze retragerile de fonduri la doar 60 de euro pe zi, în ideea de a evita un colaps al sistemului bancar elen.
Ca parte a măsurilor de atenuare a restricţiilor asupra mişcărilor de capital, Ministerul de Finanţe a anunţat că limita de numerar pentru călătoriile peste hotare va fi majorată de la 2.300 de euro la 3.000 euro.
Tot luni, Institutul elen de statistică (Elstat) a anunţat că economia Greciei a crescut în ritm anual cu 2,3% în primul trimestru al acestui an comparativ cu un avans de 2% în ultimele trei luni ale anului trecut. Dacă tendinţa se menţine, Grecia va reuşi să-şi îndeplinească ţinta de creştere de 1,9% în 2018.
Analiştii sunt de părere că, prin relaxarea controalelor asupra mişcărilor de capital, Guvernul grec vrea să demonstreze că este optimist cu privire la evoluţia economiei şi, totodată, să dea un vot de încredere sistemului bancar.