‘Nu mai discutăm vânzarea sau privatizarea celor două porturi’, a afirmat Sakellaridis, la un post elen de televiziune.
Compania chineză de transport maritim Cosco controlează două dintre cele trei terminale de containere ale portului Pireus şi, alături de alte firme străine, era pe lista scurtă pentru achiziţionarea participaţiei de 67% în Autoritatea Portuară Pireu, unul dintre principalele active de stat pe care Grecia s-a angajat să le privatizeze.
Dar noul Guvern de la Atena a anunţat îngheţarea privatizării activelor de stat.
Marţi, ministrul elen al Energiei, Panagiotis Lafazanis, a anunţat că noul Guvern elen se va opune legal exploatării minei de aur operate de grupul canadian Eldorado Gold în nordul Greciei, unul din cele mai mari proiecte de investiţii străine din ţară.
‘Suntem împotriva investiţiei de la Skouries şi vom folosi toate măsurile legale posibile pentru a sprijini poziţia noastră. În orice situaţie, îi vom sprijini pe toţi angajaţii minelor’, a declarat Panagiotis Lafazanis, în Parlamentul de la Atena.
Acesta a anunţat că va fi reexaminată vânzarea terenului fostului aeroport Hellenikon din Atena.
În 2014, Agenţia de Privatizare a anunţat un cumpărător pentru cel mai mare proiect de privatizare de până acum, dezvoltarea unui proiect de mai multe miliarde de euro pe locul fostului aeroport Hellenikon din Atena, care a fost evaluat la 915 milioane de euro. Creditorii internaţionali ai ţării au cerut privatizări ale porturilor, companiilor de apă şi canalizare şi companiei de poştă, în schimbul asistenţei internaţionale.
Mina de aur operată de Eldorado Gold în nordul Greciei a fost unul din proiectele intens mediatizate ale fostului Guvern elen şi era considerat un test care ar putea demonstra că Atena poate proteja interesele investitorilor străini faţă de protestele localnicilor.
Opozanţii proiectului minei de aur din regiunea Halkidiki consideră că exploatarea ar cauza pagube ireparabile pentru mediu, contaminând apa freatică şi poluând regiunea cu substanţe chimice nocive precum plumb, cadmiu, arsenic şi mercur. În schimb, fostul Guvern de la Atena susţine că proiectul va crea sute de locuri de muncă, în condiţiile în care rata şomajului în Grecia este cea mai ridicată din Europa (25,8% în luna octombrie 2014).
În România, Eldorado Gold este implicată în exploatarea minereurilor auro-argentifere din perimetrul Certej, judeţul Hunedoara.