Grecia: Repunerea în drepturi a mii de funcţionari concediaţi, în atenţia parlamentului
Acest text consacrat ‘democratizării funcţiei publice’ a început să fie discutat în comisie şi va fi votat în săptămânile viitoare, potrivit AFP.
El pune în practică promisiunea guvernului stângii radicale de a reîncadra circa 4.000 de funcţionari (poliţişti municipali, paznici de şcoli, angajaţi ai administraţiilor şi cadre didactice în institute tehnice) care au fost trecuţi brusc în rezervă, iar apoi concediaţi, fără a mai fi supuşi procesului de evaluare promis.
Proiectul de lege deschide, de asemenea, perspectiva integrării în funcţia publică a circa 6.000 de câştigători ai concursurilor administrative care însă nu au fost încadraţi pe posturile respective.
Acest text constituie ‘prima etapă a intervenţiilor noastre în sectorul public şi al tentativelor nostre de restabilire a ordinii constituţionale şi democratice după cinci ani de contrareformă’, a declarat în comisie secretarul de stat al reformei administrative Giorgios Katrougalos.
Legea cuprinde de asemenea dispoziţii care modifică procedurile disciplinare şi care au scopul ‘să lupte împotriva birocraţiei’. Costul întregului proiect este evaluat la 72 de milioane de euro, scrie Agerpres.
În total, guvernul grec prevede să angajeze circa 15.000 de funcţionari în 2015, cifră care se potriveşte proiectului de buget stabilit de guvernul precedent, o coaliţie de dreapta-socialistă.
Paralel, guvernul a depus la parlament proiectul de lege pentru redeschiderea fostei televiziuni publice ERT, închisă brusc în iunie 2013 de guvernul anterior de coaliţie.
Potrivit ministrului responsabil de acest dosar, noua ERT – în cadrul căreia vor putea fi reangajaţi salariaţi concediaţi în 2013 – ar urma să utilizeze 2.500 de persoane, faţă de cele aproape 3.000 în vechea ERT şi cele mai puţin de 1.000 pentru radioteleviziunea publică NERIT, care i-a succedat de la jumătatea anului 2014.
Ansamblul funcţiei publice greceşti a suferit din 2010 prin aplicarea reducerilor drastice a cheltuielilor naţionale o diminuare cu aproape 200.000 de angajaţi, ceea ce l-a făcut să ajungă la aproximativ 600.000 de funcţionari.
Potrivit agenţiei europene Eurofond, Grecia şi-a redus cu 11 % numărul funcţionarilor între 2008 şi 2013, ceea ce o plasează în grupul de frunte al celor 28 de ţări din UE din acest punct de vedere, alături de Franţa, Marea Britanie, Cipru, Portugalia şi Letonia.