Grecia revine după patru ani pe pieţele de obligaţiuni, în aprilie
În condiţiile în care economia ar urma să revină pe creştere în 2014, după şase ani de recesiune, Guvernul de la Atena intenţionează să emită obligaţiuni pe cinci ani, în valoare de două miliarde de euro (2,75 miliarde de dolari), au declarat surse bancare pentru Reuters.
O companie energetică elenă urmează să devină prima întreprindere controlată de stat care va vinde obligaţiuni din 2010, când ţara a solicitat ajutorul UE, BCE şi FMI.
Deutsche Bank, Bank of America Merrill Lynch, JP Morgan şi Goldman Sachs vor intermedia vânzarea de obligaţiuni, susţin sursele.
În condiţiile în care Irlanda a ieşit în ianuarie din programul de asistenţă financiară şi Portugalia se pregăteşte de acest pas în mai, problemele Greciei sunt departe de a fi rezolvate.
Rata şomajului a urcat la 27,5%, iar datoria guvernamentală era estimată la 176,2% din PIB, la sfârşitul anului trecut.
Cu toate acestea, premierul Antonis Samaras a declarat miercuri pentru Reuters că ‘Grecia se întoarce’, iar investitorii au urat ţării ‘un bun venit călduros’ luna trecută, la emisiunea de obligaţiuni a Piraeus Bank, prima realizată de o bancă elenă în ultimii patru ani.
Joi, surse anonime au declarat pentru Reuters că PPC, compania elenă de electricitate, intenţionează să vândă obligaţiuni de cel puţin 300 milioane de euro luna aceasta.
Randamentul obligaţiunilor guvernamentale elene a scăzut joi la cel mai redus nivel din ultimii patru ani, apetitul investitorilor fiind în creştere, după ce creditorii externi au aprobat acordarea următoarei tranşe de 8,3 miliarde de euro (11,4 miliarde de dolari) din pachetul de asistenţă financiară.
Randamentul obligaţiunilor guvernamentale elene cu scadenţa la zece ani a scăzut la 6,14%, de la peste 30% în ultimii doi ani. Este cel mai redus nivel din mai 2010.
Comisia Europeană estimează că, după şase ani de recesiune, economia Greciei va creşte anul acesta cu 0,6% şi cu 2,9% anul viitor. Dar rata şomajului, prognozată la 24% anul viitor, şi nivelul ridicat al datoriei reprezintă dificultăţi în calea redresării Greciei.