Grecia revine în forţă pe pieţele financiare, atrăgând comenzi de 20 miliarde de euro
Emisiunea de bonduri pe trei ani în valoare de trei miliarde de euro a fost suprasubscrisă, iar randamentul a fost de doar 4,95%. Săptămâna trecută, randamentul obligaţiunilor guvernamentale elene cu scadenţa la zece ani a scăzut la 6,14%, de la peste 30% în ultimii doi ani. Este cel mai redus nivel din mai 2010.
Grecia nu a mai accesat pieţele internaţionale după 2010, când randamentele cerute de investitori pentru a achiziţiona obligaţiuni greceşti au atins un nivel nesustenabil, ceea ce a precipitat intrarea ţării în criză. Din 2010 şi până în prezent, Grecia a emis doar certificate de Trezoreria cu maturitatea la trei şi şase luni.
‘Salutăm decizia Greciei de a reveni pe pieţele de obligaţiuni. Este un obiectiv fundamental al programului de asistenţă financiară şi arată succesul acestuia’, a declarat şeful misiunii FMI la Atena, Poul Thomsen.
Tranzacţia este văzută de anumiţi investitori ca un moment de vârf al redresării şi restructurării economiei Greciei.
În prezent, Grecia nu are necesităţi urgente de finanţare, dar vrea să testeze piaţa pentru noi emisiuni mai mari care ar urma să aibă loc în viitor, în conformitate cu strategia sa de a-şi acoperi toate necesităţile de finanţare de pe piaţă începând din 2016.
Agenţia de evaluare financiară Moody’s atribuie Greciei un rating ‘Caa3’, cu nouă trepte sub nivelul recomandat pentru investiţii, în timp ce Standard and Poor’s şi Fitch atribuie Greciei un calificativ ‘B minus’, cu şase trepte sub nivelul investment grade.
Comisia Europeană estimează că, după şase ani de recesiune, economia Greciei va creşte anul acesta cu 0,6% şi cu 2,9% anul viitor. Dar rata şomajului, prognozată la 24% anul viitor, şi nivelul ridicat al datoriei reprezintă dificultăţi în calea redresării Greciei.