Grecia nu a mai accesat pieţele internaţionale după 2010, când randamentele cerute de investitori pentru a achiziţiona obligaţiuni greceşti au atins un nivel nesustenabil, ceea ce a precipitat intrarea ţării în criză. Din 2010 şi până în prezent Grecia a emis doar certificate de Trezoreria cu maturitatea la trei şi şase luni.
Un oficial guvernamental a spus că Grecia speră să strângă joi suma de 2,5 miliarde de euro din vânzarea de obligaţiuni, mizând atât pe un interes puternic din partea investitorilor cât şi pe succesul operaţiunii. ‘Ne-am propus să strângem 2,5 miliarde de euro. Operaţiunea va fi un succes dacă cuponul va fi mai mic de 5,3’, a declarat oficialul care a dorit să-şi păstreze anonimatul.
Această emisiune este un punct de cotitură pentru una din economiile din zona euro cu cele mai mari dificultăţi. Exclusă de pe pieţele financiare, Grecia a fost ţinută pe linia de plutire graţie unor împrumuturi în valoare de 220 miliarde de euro acordate de Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.
În prezent, Grecia nu are necesităţi urgente e finanţare dar vrea să testeze piaţa pentru noi emisiuni mai mari care ar urma să aibă loc în viitor, în conformitate cu strategia sa de a-şi acoperi toate necesităţile de finanţare de pe piaţă începând din 2016.
Agenţia de evaluare financiară Moody’s atribuie Greciei un rating ‘Caa3’, cu nouă trepte sub nivelul recomandat pentru investiţii, în timp ce Standard and Poor’s şi Fitch atribuie Greciei un calificativ ‘B minus’, cu şase trepte sub nivelul investment grade.