De asemenea, ponderea datoriei publice ca procent din PIB, cea mai ridicată din zona euro, ar urma să scadă cu aproape cinci puncte procentuale, la 149,1% în 2025, de la 153,7% anul acesta, scrie Agerpres.
Grecia, care încă se redresează după criza datoriilor suverane din 2015, estimează un avans al economiei de 2,2% anul acesta, după ce în aprilie Guvernul previziona o expansiune de 2,6%. Înrăutăţirea perspectivelor vine pe fondul stagnării economiei europene, o sursă cheie de investiţii şi turism în ţară, şi al inflaţiei ridicate.
În proiectul de buget pe 2025 se atrage atenţia asupra riscurilor cauzate de conflictele din Ucraina şi Orientul Mijlociu, alături de posibile noi tensiuni geopolitice.
Mai mult de jumătate din investiţiile străine directe (FDI) în Grecia au venit din nordul Europei, în timp ce două treimi din exporturi, cum ar fi produsele agricole, farmaceutice şi combustibilii merg către UE.
Anul viitor vor fi cheltuieli mai ridicate, de aproximativ 3,5 miliarde de euro, şi scutiri de impozite pentru finanţarea majorării pensiilor şi sprijinirea gospodăriilor vulnerabile.
Acestea vor fi finanţate în principal din excedentul bugetar mai ridicat care, excluzând costurile serviciului datoriei, ar urma să se situeze la 2,5% din PIB anul viitor, de la 2,4% din PIB anul acesta.