‘Credem că sunt îndeplinite condiţiile pentru a se ajunge la un acord cu creditorii în următoarele zece zile şi intenţionăm să ne plătim toate obligaţiile în iunie’, a declarat Sakellaridis.
Finalizarea acordului dintre Grecia şi reprezentanţii UE, BCE şi FMI va permite Băncii Centrale Europene să includă Atena în programul de relaxare cantitativă (QE), susţine Sakellaridis.
‘Includerea în acest program este o prioritate pentru Guvernul de la Atena’, a adăugat acesta.
Pentru a evita riscul unei spirale deflaţioniste, Banca Centrală Europeană a lansat în martie măsuri de relaxare cantitativă în valoare de 1.100 de miliarde de euro. Preşedintele BCE, Mario Draghi, a anunţat achiziţiile lunare combinate de obligaţiuni suverane ale statelor din zona euro şi bonduri corporatiste de până la 60 de miliarde de euro, din martie 2015 până în septembrie 2016. Aceste măsuri au dus la deprecierea euro, au îmbunătăţit încrederea companiilor şi au stimulat creşterea zonei euro.
Ţările aflate sub programe de asistenţă financiară, cum ar fi Grecia şi Cipru, vor fi incluse în programul de stimulare al BCE dar cu anumite condiţii, anunţa în ianuarie Mario Draghi.