Grecia se pregăteşte pentru „marea privatizare”

Economica.net
20 07. 2015
piraeus_02_92132800

Între aceste active se numără complexul Astir Palace Resort de la Marea Egee, considerat „bijuteria coronei” din industria turismului, relatează Bloomberg, citat de MEDIAFAX.

Format dintr-un hotel de lux, facilităţi pe plajă şi restaurante, complexul de pe riviera ateniană este o destinaţie preferată a liderilor mondiali şi a vedetelor de cinema.

În prezent, Astir Palace Resort, aflat în proprietatea Băncii Naţionale a Greciei, este între principalii candidaţi care vor fi incluşi în fondul de privatizare de 50 de miliarde de euro.

„Este crème de la crème a industriei turismului”, a declarat Yanos Gramatidis, director partener la firma Bahas, Gramatidis & Partners şi expert în privatizări.

Gramatidis este membru în comitetul executiv al Camerei de Comerţ Americano-Elene.

Între activele care ar putea fi incluse în fondul de privatizare se află şi o participaţie de 10% la Hellenic Telecommunications Organization (OTE), a arătat Gramatidis.

OTE este acţionarul majoritar al Telekom Romania Communications şi Telekom Romania Mobile Communications (foste Romtelecom şi Cosmote România).

„Piaţa de telecomunicaţii a Greciei este complet liberalizată, astfel că poate crea mari beneficii pentru orice investitor”, a spus Gramatidis.

Alte active menţionate de Gramatidis sunt compania de electricitate Public Power Corp. Şi participaţii la porturile Pireu şi Salonic.

Gramatidis a arătat că Grecia poate deveni o oportunitate serioasă de investiţii, dacă programul de vânzare de active va fi însoţit de reforme reale.

Între timp însă, ţinta de privatizări, de 50 de miliarde de euro, este cu totul exagerată, a apreciat acesta.

„Sunt foarte pesimist şi nici istoria nu susţine acest obiectiv”, a spus oficialul.

Grecia a obţinut sub 5 miliarde de euro din privatizări, din 2011.

Un exemplu în acest sens este chiar complexul Astir Palace Resort, care urma să fie privatizat la începutul acestui an unui fond de investiţii, dar vânzarea a fost respinsă în ultimul moment de un tribunal elen.

Între timp, magnatul american Warren Buffett, împreună cu un investitor italian, a cumpărat insula greacă Agios Thomas, situată în Golful Saronic, în apropiere de Atena, pentru 15 milioane de euro, potrivit publicaţiei elene Proto Thema. Cei doi au emis un comunicat de presă în care afirmă că vor face mai multe investiţii pe insulă, urmând să construiască proprietăţi, pentru a ajuta la dezvoltarea regiunii.

Grecia, grav afectată de criză financiară, este nevoită să scoată la vânzare mai multe insule, cele mai ieftine având un preţ de pornire de numai trei milioane de euro.