Grecia se teme că ar putea ajunge ca „România lui Ceauşescu la începutul anilor ’90”
„Trecem de la o ţară occidentală la o ţară săracă. Sunt îngrijorat că va fi ca în România lui Ceauşescu la începutul anilor „90”, a declarat pentru CNBC directorul organizaţiei internaţionale de caritate SOS Satele Copiilor, George Protopapas.
Ceea ce separă, însă, Grecia de ţările aflate în dezvoltare este clasa de mijloc, extinsă şi bine educată, precum şi identificarea culturală cu Vestul.
Grecia, cu amestecul său straniu de capitalism şi socialism, a fost întotdeauna una dintre cele mai slab dezvoltate ţări din UE. Există multe opinii că nu ar fi trebuit primită în zona euro de la început, potrivit CNBC.
După recentele reduceri de cheltuieli impuse pentru ajutorul financiar extern, organizaţii nonguvernamentale asigură în Grecia unele servicii, precum sănătate, care în mod normal sunt furnizate de stat. Acest tip de ajutor este asociat de obicei cu ţările în dezvoltare. Bolile precum malaria şi HIV sunt în creştere.
Există, de asemenea, temeri că avansul accelerat al costurilor încălzirii şi electricităţii, ca urmare a taxelor mai mari pe care guvernul a fost obligat să le impună, împreună cu valoarea tot mai ridicată a facturilor neplătite, ar putea conduce la întreruperi în furnizarea de curent electric.
Companiile energetice au deja probleme. PPC, controlată de stat, trebuie să plătească 657,2 milioane de dolari, pe care nu-i are, până la 22 iunie sau să convingă băncile creditoare să rostogolească datoria. Din ce în ce mai mulţi oameni nu-şi pot plăti facturile, notează CNBC.
Aproape o treime din populaţia Europei, cel mai ridicat procentaj din Europa, se confruntă cu riscul sărăciei sau excluderii sociale, potrivit unui raport Eurostat pentru 2010, an în care situaţia nu era la fel de gravă ca acum.
„Suntem orchestra care cântă încă pe Titanic. Trebuie să cântăm şi să continuăm să lucrăm chiar dacă nava se scufundă”, a spus şeful SOS Satele Copiilor, organizaţie care ajută familiile cu probleme şi a înregistrat o creştere dramatică a cererilor pentru ajutor.
Grecii participă duminică la noi alegeri parlamentare anticipate, după ce în urmă cu o lună nu a rezultat o forţă politică destul de puternică pentru a forma guvern. Dacă alegerile vor fi câştigate de formaţiunile care se opun măsurilor de austeritate, asumate în pachetele de ajutor financiar extern, Grecia ar putea intra în faliment şi ar putea fi nevoită să părăsească zona euro.