„Loc de muncă stabil, nu concedierilor”, este scris pe banderola principală a Frontului Muncitorilor (Pame), apropiat partidului comunist grec, ai căror participanţi au fost cei mai numeroşi în Piaţa Syntagma.
„Demiteţi Guvernul”, proclamă bannerul unui alt membru al sindicatului angajaţilor municipali (Poe-Ota), în timp ce mulţi dintre ei sunt ameninţaţi cu disponibilizarea.
Sindicatul angajaţilor în privat GSEE şi cel al salariaţilor din sectorul public Adedy au lansat apelul la această manifestaţie, la care au participat doar aproximativ 800 de persoane, potrivit unei surse din cadrul poliţiei.
Prefigurţndu-se aproximativ 15.000 de disponibilizări până în 2014, cu 4.000 de funcţionari concediaţi doar în 2013, o măsură inedită împotriva funcţionarilor publici, adoptarea acestui proiect de lege este o condiţie cerută de UE, BCE şi FMI, pentru continuarea alocării de fonduri către această ţară supraîndatorată.
Angajaţii susceptibili de a fi concediaţi ar fi cei sancţionaţi pentru corupţie sau incompetenţă, cei care se pensionează voluntar şi persoanele afectate de suprimarea posturilor lor, după închiderea a numeroase organisme publice.
„Sunt surprins de cât de puţini oameni s-au adunat, proiectul de lege anulează un acord de mai multe decenii din domeniul funcţiilor publice, unde concedierile sunt interzise”, declară Voula Hadziathanasiadou, profesoară de gimnaziu venită să protesteze.
Potrivit ei, atenienii au preferat să profite de week-endul însorit şi de creşterea temperaturilor pentru a merge pe plajele din propierea capitalei.
Confederaţia funcţionarilor (Adedy) a condamnat „suprimarea posturilor”, „disoluţia serviciilor publice şi a statului social”, în plus faţă de „procedura de urgenţă adoptată de Guvern pentru acest proiect de lege”.
Sindicatul GSEE critică acest proiect, apreciind că acesta va crea mii de şomeri, în contextul în care rata şomajului este de 27 la sută în prezent.
Dezbaterea asupra proiectului de lege din Adunarea Naţională a început duminică dimineaţa. Acesta ar urma să fie votat de Guvernul de coaliţie – drepta, socialişti şi stânga moderată -, care dispune de o majoritate confortabilă de 167 de deputaţi din 300.
În plus faţă de restructurarea sectorului public, proiectul de lege care are doar un singur articol, o practică recurentă pentru a constrânge deputaţii să voteze toate dispoziţiile, prevede extensia unui impozit funciar, stabilit în 2011, dar redus cu 15%.
Principalul partid de opoziţie, stânga radicală Syriza, a depus o moţiune de anticonstituţionalitate a procedurii de urgenţă, dar care a fost rapid respinsă de parlament.
Ministrul de Finanţe, Yannis Stournara, a subliniat că procedura de urgenţă este necesară deoarece Eurogrup (reuniunea miniştrilor de Finanţe din Zona euro) „ar trebui să se pronunţe luni asupra plăţii tranşei de 2,8 miliarde de euro de care Grecia are nevoie pentru a plăti salariile şi pensiile”.
Grecia mai aşteaptă, la 13 mai, aprobarea din partea Eurogrupului, pentru plata unei a doua tranşe de şase miliarde de euro pentru plata unei obligaţii a BCE, scadentă la 20 mai”, a amintit ministrul.