”Dacă acordul nu are aprobarea deputaţilor majorităţii guvernamentale, guvernul nu poate rămâne” la putere, a declarat Sakellaridis la canalul de televiziune Mega, făcând apel la ”responsabilitate individuală” din partea parlamentarilor.
Potrivit declaraţiilor purtătorului de cuvânt, ”presiunile” rămân ”puternice” din partea creditorilor (UE, BCE, FMI) pentru a determina Grecia să accepte alte măsuri decât cele dezbătute într-o serie de reuniuni şi la un summit al liderilor europeni luni la Bruxelles. ”Nu se pune problema de a aplica alte măsuri (…). Nu se pune problema de a da înapoi cu un pas privind propunerea noastră”, a precizat Sakellaridis.
Ultimele propuneri ale Atenei reprezintă ”un pas înainte pozitiv” către un acord, dar ”rămân multe de făcut” în orele următoare, au estimat luni responsabilii ai UE şi FMI, fără să precizeze ce se mai aşteaptă încă de la partea greacă.
Atena le-a prezentat creditorilor săi o nouă listă cu măsuri ce corespund în cea mai mare parte cu exigenţele lor bugetare şi care prevăd noi creşteri de taxe semnificative, scrie Agerpres.
Dacă va fi finalizat un acord în această săptămână, guvernul stângii radicale Syriza (149 de deputaţi din 300), asociat cu micul partid de dreapta Grecii Independenţi (Anel, 13 deputaţi), va trebui să obţină votarea de urgenţă în parlament, până la sfârşitul lunii iunie, a pachetului de măsuri care este deja considerat în Grecia drept o nouă cură de austeritate, după şase ani de criză.
Până la sfârşitul lunii iunie, Grecia trebuie să ramburseze Fondului Monetar Internaţional (FMI) circa 1,5 miliarde de euro, plată pe care Atena n-o poate onora fără reluarea ajutorului financiar din partea creditorilor săi (7,2 miliarde de euro), ajutor ce depinde de încheierea unui acord cu creditorii săi.