Grecia speră să finalizeze marţi negocierile cu creditorii internaţionali, pentru a primi prima tranşă de 20 mld. euro

Economica.net
10 08. 2015
grecia_6678449546760_44595800

Iniţial, autorităţile aveau ca obiectiv semnarea unui acord final până pe 18 august pentru obţinerea celui de-al treilea pachet de asistenţă financiară, în valoare de până la 86 miliarde de euro (94 miliarde de dolari). Negocierile au început pe 20 iulie, iar în 20 august Grecia trebuie să achite peste trei miliarde de euro către BCE.

Discuţiile au intrat în impas duminică şi s-au prelungit până luni dimineaţă, scrie Agerpres.

‘Se fac eforturi pentru a finaliza negocierile până luni noaptea sau marţi dimineaţă’, a declarat oficialul elen.

Unul dintre subiectele sensibile îl reprezintă modul în care se va realiza recapitalizarea băncilor elene şi cum va fi gestionată problema creditelor neperformante.

Autorităţile de la Atena vor să înfiinţeze o bancă de rebuturi (‘bad bank’) pentru a rezolva problema, în timp ce creditorii internaţionali cer vânzarea lor către fondurile specializate. Rata creditelor neperformante reprezenta aproximativ 35% din totalul portofoliului de împrumuturi în primul trimestru din 2015, iar proporţia ar urma să crească din cauza declinului economiei şi al impunerii restricţiilor asupra mişcărilor de capital.

Şi valoarea primei tranşe din pachetul de asistenţă financiară, estimată la cel puţin 20 miliarde de euro, este un subiect de discuţie între autorităţile elene şi creditori. Din aceşti bani, Grecia are nevoie de zece miliarde de euro pentru recapitalizarea băncilor, şapte miliarde de euro pentru achitarea creditului punte obţinut în iulie şi peste trei miliarde de euro pentru achitarea scadenţei împrumutului de la BCE.

Economia Greciei a reintrat în recesiune în primul trimestru din 2015, înregistrând un declin de 0,2%, după o scădere de 0,4% în precedentele trei luni, a anunţat, recent, Oficiul Central de Statistică (ELSTAT).

În 2014, economia a ieşit din recesiunea care a durat şase ani, înregistrând un avans de 0,8%, dar turbulenţele din ultimele luni au afectat evoluţia PIB-ului.