Conducta Trans Atlantic Pipeline (TAP) este o parte integrantă a Coridorului Sudic, destinat transportului de gaze naturale din Marea Caspică în Europa, ocolind însă Rusia, scrie Agerpres.
‘Avem unele îndoieli referitoare la condiţiile de tranzit ale TAP vis a vis de interesele Greciei. Sprijinim amplasarea TAP pe teritoriul nostru deoarece ajută la asigurarea securităţii energetice a ţării’, a declarat Panagiotis Lafazanis. Acesta a precizat însă că Guvernul de la Atena vrea să obţină mai multe beneficii din partea TAP pentru Grecia. ‘Va exista o discuţie pentru a obţine cele mai bune rezultate’, a mai spus oficialul elen.
Gazoductul Trans Atlantic Pipeline (TAP) urmează să transporte anual 10 miliarde de metri cubi de gaze naturale din Turcia în Italia, via Grecia şi Albania. Cu o lungime de 870 de kilometri acest gazoduct se va conecta cu conducta Trans Anatolian Pipeline (TANAP) la punctul de frontieră Kipoi dintre Grecia şi Turcia, pentru a ajunge până în sudul Italiei, via Marea Adriatică.
În 2012, consorţiul care dezvoltă zăcământul de gaze Shah Deniz II din Azerbaidjan, unul dintre cele mai mare câmpuri de gaze naturale din lume, a anunţat că a selectat proiectul TAP pentru a transporta gazele spre Europa, în detrimentul proiectului Nabucco, unde, printre acţionari, se număra şi Transgaz.