Europenii trebuie să „realizeze că politica de austeritate a eşuat”, a declarat Tsipras miercuri, într-o discuţie la postul public de televiziune, Net, fiind creditat cu aceleaşi şanse ca şi rivalul său de dreapta, Antonis Samaras.
Tsipras, în vârstă de 37 de ani, a apreciat că ar putea fi în măsură să formeze un guvern cu ajutorul stângii moderate, considerând că este „în interesul ţării să aibă un guvern începând cu 18 iunie”.
El a dat asigurări că prima lui sarcină va fi „să profite de cele zece zile până la summitul european de la 28 iunie pentru a purta negocieri dure şi reale în tabăra europeană”.
El nu şi-a reafirmat în această intervenţie televizată, printre ultimele din campanie, promisiunea „de a anula” memorandumul, programul de austeritate, impus de UE şi FMI în schimbul asistenţei financiare în vederea salvării statului de la faliment.
„Dorim să reanalizăm, să înlocuim, să propunem o altă formulă în vederea îndeplinirii obiectivelor pe care ni le-am asumat, de a stabiliza economia şi de a ajunge la o datorie acceptabilă”, a insistat el.
Reiterând că „obiectivul este menţinerea în zona euro”, el s-a abţinut în schimb de la a-şi dezvălui planul în cazul în care creditorii statului vor refuza orice concesie.
În orice caz, Syriza exclude „cooperarea” cu dreapta conservatoare sau cu socialiştii din Pasok, „pentru a continua eventual cu câteva schimbări minime” politica de austeritate, a insistat Tsipras.
Rivalul său de dreapta, Antonis Samaras, pledează la rândul său pentru un cabinet de uniune naţională, dacă nu va obţine majoritatea absolută duminica viitoare.
Partenerii europeni au avertizat până acum cu privire la ieşirea din zona euro în cazul nerespectării angajamentelor de către Atena.
Preşedintele francez, Francois Hollande, a reiterat miercuri avertismentul într-un interviu acordat televiziunii elene Mega Channel, subliniind că „respectarea angajamentelor care au fost asumate, nu înseamnă rămânerea în aceeaşi situaţie”.