Criză în Grecia: Hotelurile şi restaurantele din nord au început să accepte plata în leve bulgăreşti

Economica.net
04 07. 2015
bulgarian_money_92126100

Totul a început cu o glumă însă Bulgaria, văzută de greci drept vecinul mai sărac, marchează la capitolul imagine pe fondul depresiei economice din Grecia.

„ATM-urile din Salonic rămăseseră fără bani şi nimeni nu putea să scoată nici măcar 5 euro din bancă. După o masă la restaurant, am glumit cu ei, i-am întrebat dacă acceptă să plătesc în leve. Proprietarul a fost de acord”, povesteşte pentru EUObserver.com Rumen Galabinov, un om de afaceri bulgar care călătoreşte în Grecia.

Mai mult, patronul de restaurant i-a spus oaspetelui că bulgarii sunt bineveniţi la el la masă, chiar dacă vor să plătească în leve.

Din când în când, grecul trece graniţa în Bulgaria, unde preschimbă levele în euro, cu care se întoarce acasă pentru a-şi achita cheltuielile, continuă afaceristul bulgar.

Leva bulgărească se tranzacţionează la un curs de 1,95 leve pentru un euro, fixat prin consiliu monetar începând din 1997.

Bulgaria a asimilat în mare măsură standardele de politică fiscală şi stabilitate financiară propovăduite de UE şi BCE şi are unul dintre cele mai reduse niveluri ale datoriei publice din UE, de 27,6% din PIB (2014).

Guvernul condus de premierul Boiko Borisov a desemnat un grup de lucru care să pregătească aderarea la zona euro, însă bulgarii nu se grăbesc. Borisov a declarat, săptămâna trecută, la Consiliul European de vară, că Bulgaria va cere să fie acceptată în euro doar atunci când eurozona îşi va fi rezolvat problemele.

„Dacă am adera acum am plăti pentru state mai bogate, însă mai puţin disciplinate, precum Grecia”, a declarat liderul de la Sofia, citat de EuObserver.

Odată cu blocarea banilor în bănci, turiştii străini care vin cu cash, fie euro, franci elveţieni, dolari sau leve, reprezintă o sursă vitală de bani pentru comercianţii greci şi, implicit, pentru economia elenă.