‘Grecia trebuie să ramburseze în totalitate aceste împrumuturi. Aceasta este ceea ce aşteptăm şi nimic nu s-a schimbat în această direcţie’ a declarat Regling pentru cotidianul german Handelsblatt. Potrivit acestuia, o reducere a datoriei Greciei nu este nici necesară din punct de vedere economic şi nici fezabilă din punct de vedere politic.
Referindu-se la recentele declaraţii ale premierului grec Alexis Tsipras, care a cerut o reducere sau o restructurare a datoriei Greciei, Regling a spus: ‘comunicarea noului Guvern grec a fost, uneori, iritantă în ultimele zile’. Klaus Regling a mai precizat că Grecia trebuie să-şi modernizeze administraţia publică, sistemul sanitar, piaţa muncii şi sistemul de pensii pentru a putea cere solidaritate europeană.
Separat, un oficial guvernamental a declarat pentru Reuters că Grecia a rambursat vineri o primă tranşă de 310 milioane de euro dintr-un credit acordat de Fondul Monetar Internaţional. Atena mai are de rambursat alte trei tranşe din acest împrumut care ajunge la maturitate în cursul acestei luni.
Zilele trecute, ministrul grec de Finanţe, Yanis Varoufakis, a declarat că Grecia va da prioritate rambursării datoriilor către Fondul Monetar Internaţional însă chestiunea rambursării datoriilor către BCE ‘este o altă categorie’ şi trebuie discutată cu creditorii.
În prezent, datoria Greciei se situează la 315 miliarde de euro sau 176% din PIB, un nivel considerat nesustenabil de mulţi analişti şi care nu poate fi rambursat în totalitate. Noul Guvern de stânga de la Atena a promis anularea măsurilor de austeritate care au fost impuse Greciei în acordurile convenite cu creditorii internaţionali precum şi anularea unei părţi din datoria ţării. Însă pentru a obţine prelungirea cu patru luni a acordului de creditorii, guvernul de la Atena a promis că îşi va onora obligaţiile financiare ‘la timp şi în totalitate’.