‘Opţiunea noastră este să rămânem în zona euro (…), mesajul (către creditori) este că guvernul grec va continua să se afle la masa negocierilor a doua zi după referendum’, a declarat Alexis Tsipras în cursul unui interviu de o oră la postul naţional de televiziune Ert.
El a răspuns ‘la tentativa de intimidare’, în opinia sa, din partea liderilor europeni care, luni dimineaţă, au atras atenţia că ‘nu’ la referendum înseamnă ‘ieşirea Greciei din zona euro’.
Pentru Alexis Tsipras, dacă votul negativ va câştiga, aceasta va însemna că guvernul va fi ‘mai bine înarmat pentru a negocia cu creditorii’ şi a tempera măsurile dure de austeritate, scrie Agerpres.
Cu câteva ore mai devreme, cancelarul german, Angela Merkel, afirmase că, dacă guvernul elen va solicita reluarea negocierilor, ‘evident, nu ne vom opune’.
‘Referendumul trebuie să conducă la continuarea negocierilor (…), obiectivul nostru este ca el să permită să fim mai bine înarmaţi pentru continuarea negocierilor’, a declarat Alexis Tsipras, subliniind că, dacă votul pozitiv va câştiga, nu va mai rămâne premier cu orice preţ.
‘Nu sunt un prim-ministru care să rămân în funcţie de ninge sau de plouă’, a răspuns la o întrebare despre eventuala sa demisie, după ce a dat asigurări că ‘vom respecta verdictul poporului grec’.
El a confirmat implicit că plata celor 1,5 miliarde de euro către FMI, prevăzută pentru marţi, nu va fi efectuată de ţara sa, ale cărei bănci ‘au fost sufocate’.
‘Este posibil ca, după ce au sufocat băncile, creditorii să aştepte plata către FMI ?’, s-a întrebat Alexis Tsipras. El a adăugat totuşi că, ‘imediat ce se hotărăsc să renunţe la sufocare, vor fi plătiţi’.
În pline discuţii cu creditorii, premierul elen a creat surpriza în noaptea de vineri anunţând organizarea unui referendum asupra acceptării măsurilor de austeritate propuse de creditori vizând, în opinia lor, redresarea economiei ţării.