Grecia va accelera proiectele de explorare de gaze pentru a-şi reduce dependenţa de Rusia

12 04. 2022
gaze statie

Invadarea Ucrainei de către Rusia şi îngrijorările cu privire la aprovizionarea cu gaze în Europa au agravat tendinţa de creştere a preţurilor, forţând Uniunea Europeană să caute modalităţi pentru a-şi reduce dependenţa de gazele ruseşti cu două treimi în acest an şi să o elimine complet până în 2027.

Grecia, ţară care îşi asigură aproximativ 40% din necesităţile energetice anuale graţie gazelor ruseşti, a produs în trecut doar cantităţi mici de petrol şi a încercat să efectueze lucrări de explorare cu privire la rezervele sale potenţiale de hidrocarburi. Însă preţul redus al ţiţeiului din anii precedenţi, tranziţia la energia verde şi lipsa de voinţă politică a făcut ca proiectele de explorare să stagneze.

„Accelerarea lucrărilor de explorare a resurselor energetice naţionale ne va permite, dacă avem noroc şi vom găsi depozite de gaze care pot fi exploatate, să ne creştem independenţa şi securitatea energetică”, a declarat premierul grec Kyriakos Mitsotakis, care s-a întâlnit miercuri cu directori de companii din industria energetică.

Mitsotakis a mai spus că Grecia va avea o idee clară în 2023 dacă dispune de rezerve de gaze pe care le-ar putea extrage, însă indiciile preliminare cu privire la posibilele rezerve de gaze permit autorităţilor de la Atena să fie „optimiste”.

Premierul grec a subliniat că accelerarea proiectelor de explorare de gaze nu va afecta politicile care vizează extinderea energiilor regenerabile şi reducerea emisiilor de carbon cu 55% până în 2030, în linie cu obiectivele climatice ale UE.