Olli Rehn a declarat pentru Reuters că liderii zonei euro şi instituţiile UE vor trebui să compenseze diferenţa, astfel încât datoria publică a Greciei să poată fi redusă la 120% din PIB până în 2020.
Oficialul european a anunţat că se aşteaptă ca Atena să ajungă în următoarele zile la un acord cu investitorii din sectorul privat în cazul schimbului de obligaţiuni prin care aceştia vor înregistra în mod voluntar deprecieri ale obligaţiunilor guvernamentale elene pe care le deţin.
‘De fapt, suntem destul de aproape de un acord între guvernul elen şi investitorii din sectorul privat. Mă aştept să se finalizeze în următoarele zile, de preferat la sfârşitul lunii ianuarie, nu în februarie’, a afirmat comisarul european.
Întrebat dacă BCE va prelua o parte din povară prin renunţarea la profiturile ce i le-ar fi adus obligaţiunile elene pe care le-a cumpărat la un preţ scăzut de pe piaţa secundară, Olli Rehn a explicat că nu doreşte să vorbească în numele BCE. Dar oficialul european a subliniat că împărţirea poverii va depinde de deciziile luate de ‘sectorul oficial şi instituţiile europene’. BCE este singura instituţie europeană care deţine obligaţiuni elene.
Este pentru prima dată când un oficial european clarifică că vor fi necesari mai mulţi bani decât cei 130 miliarde de euro planificaţi pentru al doilea pachet de asistenţă financiară pentru Grecia. Totuşi, Olli Rehn nu a precizat care va fi valoarea fondurilor suplimentare pentru Grecia.
Împreună cu noi împrumuturi şi alte măsuri, datoria Greciei ar urma să revină la 120% din PIB până în 2020, de la nivelul de vârf de 142% din PIB în 2013. Începând din ianuarie 2012, băncile vor schimba obligaţiunile elene pe care le deţin cu unele a căror valoare va fi diminuată cu jumătate. Aceasta reprezintă ştergerea a 100 de miliarde de euro din datoria Greciei, în prezent de 350 miliarde de euro.