Ministerul a început să strângă documente de arhivă relevante, care vor fi analizate de experţi, a spus Staikouras, într-o scrisoare transmisă ca răspuns la întrebările unui parlamentar din formaţiunea Grecii Independenţi.
„Reparaţiile din partea Germaniei sunt o problemă juridică deosebit de complexă, care trebuie studiată şi rezolvată la nivel internaţional, în conformitate cu normele internaţionale. Cazul este încă deschis şi ne rezervăm dreptul şi posibilitatea de a-l conduce către o soluţie satisfăcătoare”, a afirmat Staikouras, citat de portalul elen Capital.
De la declanşarea crizei datoriilor, mai mulţi politicieni eleni au evocat, în contextul presiunilor Germaniei pentru adoptarea de măsuri de austeritate, ocupaţia nazistă din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În timpul campaniei din mai şi iunie pentru alegerile parlamentare, partidul Grecii Independenţi a cerut Germaniei plata reparaţiilor.
În ultimul deceniu, Grecia a fost nevoită să împace pretenţiile faţă de Germania privind despăgubirile de război cu relaţiile bilaterale strânse. Despăgubirile pretinse de Grecia includ şi compensaţii pentru împrumuturi pe care ţara a fost nevoită să le acorde Germaniei în timpul ocupaţiei naziste.
Curtea Constituţională a Germaniei a decis în 2006 că ţara nu trebuie să mai plătească compensaţii persoanelor care cer despăgubiri pentru perioada războiului. Germania a achitat, printr-un tratat din 1960, 115 milioane de mărci germane (74 milioane de dolari) grecilor victime ale crimelor nazismului. Suma este separată faţă de plăţile către victimele politicilor de muncă forţată ale Germaniei din perioada războiului, a declarat în 2010, un membru al executivului german.
Potrivit estimărilor unor parlamentarilor eleni, Germania a forţat guvernul Greciei în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial să-i acorde un împrumut, datoria fiind calculată de partea elenă la 54 miliarde de euro, fără dobânzi. Datoria este separată faţă de reparaţiile considerate necesare pentru victimele atrocităţilor comise de nazişti şi valorilor furate în timpul ocupaţiei.
Grecia se află în recesiune de mai mulţi ani şi depinde de împrumuturi de la restul statelor din zona euro şi FMI pentru a nu intra în colaps financiar. Germania, cea mai mare economie europeană, are cea mai consistentă contribuţie dintre statele euro la cele două pachete de ajutor financiar pentru Grecia, de 110 miliarde de euro, respectiv 130 miliarde de euro.