Grecia îşi obţine aproape jumătate din electricitate din parcuri fotovoltaice şi parcuri eoliene, la preţuri reduse, însă la fel ca şi alte ţări din sudul Europei s-a confruntat cu creşteri periodice de preţuri în lunile fierbinţi de vară, când cererea pentru aer condiţionat atinge valori maxime, iar oferta de electricitate din alte ţări interconectate este una redusă.
„Liniile electrice nu sunt suficiente pentru a transporta energie de pe piaţa din Europa Centrală spre cea din Europa de Sud-Est. Asta duce la preţuri extreme în unele zile, ceva ce nu poate fi acceptat”, a spus luni Theodore Skylakakis pentru un post de radio din Grecia.
Skylakakis a mai spus că modelul ţintă al unei piaţa unificate de electricitate în UE nu funcţionează. În acest sens, premierul Greciei este aşteptat să trimită o scrisoare către Comisia Europeană, în cursul acestei săptămâni.
Într-un comunicat de presă publicat ulterior, Ministerul elen al Energiei a informat că urmează să fie adoptată o iniţiativă comună de către miniştrii Energiei din Grecia, Bulgaria şi România pentru a crea „un mecanism permanent de intervenţie oricând se înregistrează preţuri extreme, din cauza izolării Europei de Sud-Est de restul pieţei energetice europene”.
Guvernul conservator de la Atena a prelungit luna trecută taxa pe profiturile excepţionale ale companiilor energetice, pentru a finanţa subvenţiile la electricitate pentru consumatorii care au dificultăţi de pe urma exploziei facturilor la energie. Duminică, premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis a spus că guvernul său va continua să facă asta atâta timp cât autorităţile europene nu reuşesc să rezolve problema.
Intenția Greciei de a forma un front comun cu România și Bulgaria pentru a combate explozia prețurilor la energie electrică a fost anunțată de presa elenă pentru prima dată în urmă cu șase zile.