Grecia va extinde termenul pentru recapitalizarea NBG, Alpha, Piraeus şi Eurobank

Economica.net
02 04. 2013
greece_flag_57618000_79985400_77897200

Băncile elene, care sunt recapitalizate cu fonduri din pachetul de asistenţă financiară, au cerut atenuarea condiţiilor impuse în schimbul planului de recapitalizare şi extinderea până la sfârşitul lunii aprilie a termenului limită pentru implementarea planului, scrie Agerpres.

Băncile din Grecia au termen până în aprilie 2013 pentru a obţine de pe piaţă fondurile necesare recapitalizării, astfel încât să-şi menţină independenţa administrativă, iar acţionarii lor să poată plăti ajutorul de stat în următorii cinci ani, pentru a recâştiga controlul complet asupra instituţiilor de creditare.

‘Va fi o mică extindere, de câteva săptămâni, ar putea fi până la sfârşitul lunii mai’, a afirmat Provopoulos la postul public de televiziune.

Planul de recapitalizare are ca obiectiv restabilirea solvabilităţii principalelor grupuri bancare elene, National Bank of Greece, Alpha, Piraeus şi Eurobank.

Guvernatorul Băncii Centrale a Greciei a confirmat că reprezentanţii UE, BCE şi FMI sunt îngrijoraţi de fuziunea dintre National Bank of Greece, Alpha, Piraeus şi Eurobank. O mare majoritate din acţionarii bănci greceşti Eurobank (84,35%) au acceptat la 18 februarie o ofertă de preluare în acţiuni venită din partea rivalului National Bank of Greece (NBG), deschizând astfel calea unei fuziuni care va conduce la crearea celui mai mare grup bancar din Grecia.

Dar decizia nu a fost bine primită de reprezentanţii UE, BCE şi FMI, au declarat pentru Reuters surse bancare, iar fuziunea dintre cele două bănci este acum sub semnul întrebării. Creditorii internaţionali ai Greciei sunt îngrijoraţi că noul grup bancar va avea active de 170 miliarde de euro, aproape cât Produsul Intern Brut al Greciei, de 190 miliarde de euro şi va deţine 36% din totalul depozitelor din băncile elene.

‘Reprezentanţilor UE, BCE şi FMI nu le place ideea de a fi creat un astfel de creditor mamut. Există temeri că, dacă nu vor fi găsiţi acţionari privaţi, banca ar ajunge sub controlul statului’. Totuşi, întrebat dacă fuziunea ar trebui oprită, George Provopoulos a răspuns: ‘Nu, nu ar trebui’.

Oficialul elen a reafirmat că economia Greciei, aflată în al şaselea an de recesiune, ar urma să înregistreze un declin de cel mult 4,5% anul acesta, deoarece actuala criză din Cipru ar urma să provoace o scădere de 0,35 puncte procentuale din PIB-ul Greciei.

Pachetul de asistenţă financiară acordat Ciprului a impus pierderi semnificative pentru depozitele din băncile cipriote de peste 100.000 de euro, o decizie fără precedent, care a provocat turbulenţe pe pieţele financiare mondiale.

George Provopoulos a dat asigurări că depozitele din Grecia sunt garantate. Acesta a adăugat că în martie s-a înregistrat o creştere a depozitelor bancare, în ciuda crizei din Cipru, şi încă 19 miliarde de euro s-au întors în Grecia din iunie 2012.

Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: National Bank of Greece (NBG), care este acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank).