Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF) a fost alimentat cu 50 miliarde de euro, bani proveniţi din programul de salvare convenit cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. HFSF a fost înfiinţat pentru recapitalizarea principalelor bănci din Grecia şi acoperirea costului vânzării activelor care nu sunt considerate viabile.
Din cei 50 miliarde de euro, Grecia a utilizat 25 miliarde de euro pentru întărirea celor mai mari bănci. Aproximativ 14 miliarde de euro au mers spre restructurarea băncilor mai mici. Restul de 11 miliarde de euro ar putea să nu mai fie utilizat, dacă băncile elene găsesc investitori privaţi, a anunţat, miercuri, ministrul de Finanţe al Greciei, Yannis Stournaras.
‘Dacă, la sfârşitul zilei, toate necesităţile de capital ale băncilor sunt acoperite de sectorul privat, atunci aceşti 11 miliarde de euro pot fi folosiţi pentru achitarea datoriei ţării’, le-a declarat jurnaliştilor oficialul elen.
Nivelul datoriei Greciei este aproape de 180% din PIB, sau 326 miliarde de euro.
Luna trecută, Alpha şi Piraeus Bank şi-au majorat capitalul cu 2,95 miliarde de euro, vânzând noi acţiuni investitorilor privaţi, cel mai recent indiciu că instituţiile elene de creditare îşi revin de pe urma crizei datoriilor.
Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: National Bank of Greece (NBG), acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank).