Grecia va forma un “front balcanic” cu România și Bulgaria în chestiunea prețurilor prea mari la energie comparativ cu vestul Europei. “UE trebuie să intervină”

Grecia lansează o inițiativă de a forma un front comun cu țările balcanice din Uniunea Europeană în ceea ce privește prețurile la energie electrică, deoarece creșterea dramatică a acestora, observată pentru prima dată în sud-estul Europei în luna iulie, pare că nu este temporară, ci tinde să devină permanentă și efectele sale nu pot fi combătute prin subvenții guvernamentale, scrie publicația greacă Kathimerini.
Mihai Nicuţ - mar, 03 sept. 2024, 18:57
Grecia va forma un “front balcanic” cu România și Bulgaria în chestiunea prețurilor prea mari la energie comparativ cu vestul Europei. “UE trebuie să intervină”

Țările vest-europene par să fi transferat povara furnizării de energie electrică Ucrainei (a cărei producție și infrastructură au fost afectate de incursiunile rusești) către Grecia și celelalte țări din sud-estul Europei, scrie publicația greacă.

„Nu este posibil ca Austria să aibă un preț de 154 de euro, iar piața vecină interconectată din Ungaria să aibă un preț de 238 de euro. Ceva nu este în regulă, iar UE ar trebui să vadă acest lucru și să intervină”, declară un oficial guvernamental grec  pentru Kathimerini, dezvăluind că guvernul ia măsuri pentru a forma un «front balcanic», împreună cu guvernele din Bulgaria și România.

Acestea vor cere fie consolidarea fluxurilor energetice din Europa de Vest către Ucraina, fie finanțarea țărilor balcanice pentru a sprijini întreprinderile și consumatorii afectați.

Pe lângă discrepanțele mari de preț față de piețele occidentale, Atena, Sofia și Bucureștiul își vor baza cererea către UE pe concluziile autorităților naționale independente competente care investighează dacă fluxurile limitate din Europa de Vest către Ucraina se datorează într-adevăr capacității interconexiunilor, precum și pe modul în care funcționează algoritmii care reglementează fluxurile de energie de pe piețele cele mai ieftine către cele mai scumpe.

Acest front care cuprinde Grecia, România și Bulgaria vine în continuarea unui front al industriilor din cele trei țări înființat în iulie, odată cu primul val de creșteri ale prețurilor.

Într-o scrisoare comună adresată Direcției Generale Energie și Direcției Generale Concurență a UE, Asociațiile Consumatorilor Industriali din Grecia, România și Bulgaria au ridicat problema discrepanțelor uriașe de preț dintre piețele din Europa de Sud-Est și restul piețelor europene și a concurenței neloiale pe care acestea o provoacă în detrimentul lor.

Scrisoarea a fost trimisă la 17 iulie și, în urma scrisorii de răspuns a UE, primită la 2 august, prin care se comunica faptul că problema a fost trimisă spre investigare Agenției pentru Cooperarea Autorităților Europene de Reglementare (ACER), cele trei asociații industriale au trimis o a doua scrisoare de protest la 29 august.

Amitim că în data de 3 septembrie, prețul energiei electrice spot vândute în România a spart pragul de 1.000 de euro/MWh pentru prima dată în istorie. 

Te-ar mai putea interesa și
Ciucă: Dorim să facem o coaliţie cu partidele de dreapta. PNL trebuie să câştige Preşedinţia
Ciucă: Dorim să facem o coaliţie cu partidele de dreapta. PNL trebuie să câştige Preşedinţia
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, duminică, la Consiliul Naţional al formaţiunii, că liberalii doresc să facă o coaliţie cu partidele de dreapta, menţionând că PNL poate şi......
Boc: Nicolae Ciucă e un gardian al democraţiei. Suntem în play off şi jucăm pentru Liga Campionilor
Boc: Nicolae Ciucă e un gardian al democraţiei. Suntem în play off şi jucăm pentru Liga Campionilor
Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat, duminică, la Consiliul Naţional al PNL, că acest partid are şi ...
Jean-Claude Juncker, fost preşedinte al Comisiei Europene, critică Germania pentru iminenta intensificare a controalelor la frontieră
Jean-Claude Juncker, fost preşedinte al Comisiei Europene, critică Germania pentru iminenta intensificare a controalelor ...
Luxemburghezul Jean-Claude Juncker, fost preşedinte al Comisiei Europene, şi-a exprimat opoziţia faţă de decizia Germaniei ...
Atac cu rachetă în Israel. Netanyahu îi avertizează pe rebelii houthi că vor plăti „un preţ mare”
Atac cu rachetă în Israel. Netanyahu îi avertizează pe rebelii houthi că vor plăti „un preţ mare”
Premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a ameninţat duminică pe rebelii houthi din Yemen cu privire la represalii, după ...