Produsul Intern Brut al Greciei va înregistra în 2014 o creştere de 0,6%, datorită redresării investiţiilor şi a exporturilor, inclusiv turismul, se arată în proiectul de buget.
De asemenea, Grecia a confirmat că anul acesta va înregistra un uşor excedent bugetar primar, condiţia impusă de creditorii internaţionali pentru o nouă ştergere a datoriei. Şeful Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, a afirmat recent că zona euro va adopta probabil în luna noiembrie o decizie privind al treilea program de asistenţă financiară pentru Grecia, după ce inspectorii internaţionali finalizează evaluarea situaţiei ţării.
Potrivit autorităţilor elene şi oficialilor FMI, Grecia va avea nevoie de alte 10 – 11 miliarde de euro, începând din a doua jumătate a lui 2014 şi până în 2015
Grecia ar urma să raporteze un excedent bugetar primar de cel puţin 340 milioane de euro în 2013, a declarat, luni, adjunctul ministrului elen de Finanţe, Christos Staikouras, la prezentarea în Parlament a proiectului de buget. Pentru 2014 se estimează că Atena va înregistra un excedent bugetar primar de 1,6% din PIB.
Deficitul bugetar general ar urma să ajungă la 2,4% din PIB anul viitor, iar datoria publică va ajunge la 174,5% din PIB. Pentru acest an Guvernul se aşteaptă la un declin al Produsului Intern Brut de 4% şi o rată a şomajului de 27%.
Premierul elen Antonis Stournaras a declarat recent că se aşteaptă la un declin de aproximativ 3,8% al PIB-ului Greciei în acest an, faţă de o scădere de 4,2% estimată anterior.
Grecia speră că o revenire pe creştere, după şase ani de recesiune, va majora veniturile Guvernului şi va ajuta Atena să evite noi măsuri dure de austeritate, pentru a îndeplini ţintele fiscale stabilite cu creditorii internaţionali.
Încurajat de cele mai recente date privind PIB-ul Greciei, premierul Antonis Samaras a cerut reprezentanţilor UE, BCE şi FMI să nu mai solicite alte concedieri, reduceri de pensii şi salarii.
Produsul Intern Brut al Greciei este în declin din trimestrul trei al anului 2008. Deşi Grecia a beneficiat în ultimele luni de creşterea optimismului privind viitorul ţării, după ce temerile privind ieşirea din zona euro s-au atenuat, economia arată puţine semne de redresare, iar rata şomajului a ajuns în mai la nivelul record de 27,6%.