Grecia are de rambursat luna viitoare 1,5 miliarde de euro către FMI, începând cu o tranşă de 300 milioane de euro în data de 5 iunie. Guvernul condus de premierul Alexis Tsipras şi-a exprimat speranţa că va ajunge la un acord cu creditorii în următoarele zile, în timp ce reprezentanţii Uniunii Europene şi FMI sunt mai pesimişti şi spun că discuţiile avansează prea lent.
‘Momentul adevărului este 5 iunie. Dacă nu vom avea un acord până atunci care să rezolve problema finanţării atunci nu vor primi niciun ban’ a spus liderul grupului parlamentar al Syriza, Nikos Filis.
Dacă discuţiile vor intra în colaps, guvernul Tsipras a avertizat că va plăti pensiile şi salariile funcţionarilor publici înainte de a asigura serviciul datoriei externe.
Oficialii greci au avertizat de mai multe ori în ultimele săptămâni că Atena ar putea intra în incapacitate de plată pentru ca ulterior să-şi îndeplinească obligaţiile de plată prin recurgerea la o serie de măsuri draconice de genul obligării entităţilor publice să transfere rezervele lor de lichidităţi către stat sau prin golirea unui cont pentru situaţii de rezervă pe care Grecia îl are la FMI.
Cu toate acestea, analiştii sunt de părere că lipsa de lichidităţi a Greciei devine din ce în ce mai gravă şi mai devreme sau mai târziu Atena va avea nevoie denoi ajutoare pentru a evita intrarea în incapcitate de plată. Agenţia de evaluare financiară Moody’s a apreciat miercuri că există o probabilitate ridicată ca Grecia să introducă restricţii asupra mişcărilor de capital şi o îngheţare a depozitelor bancare.
Pe fondul ameninţării unui faliment iminent, premierul Alexis Tsipras va încerca să profite de summitul UE de la Riga pentru a ajunge la un acord politic care să pună capăt impasului în care au intrat negocierile. Tsipras i-a informat pe parlamentarii Syriza că guvenul de la Atena vrea să ajungă la un acord cu creditorii până la dat ade 3 iunie, acord care ar permite eliberarea a peste şapte miliarde de euro din programul de asistenţă.
Comisarul european pentru Afaceri Economice, Pierre Moscovici, a declarat miercuri că un acord poate fi convenit în săptămânile următoare, dar acesta este condiţionat de voinţa politică a autorităţilor de la Atena, deoarece mai trebuie rezolvate o serie de chestiuni care ţin de reforma pensiilor şi a pieţei muncii.