Autorităţile de la Atena intenţionează să trimită zilele următoare către creditorii europeni o listă de reforme, în speranţa că astfel se va debloca eliberarea de noi ajutoare şi va fi evitată intrarea în incapacitate de plată. În ultima vreme, Grecia s-a bazat pe tranzacţiile de tip repo, în cadrul cărora a împrumutat bani pe termen scurt de la entităţile de stat, dar potrivit sursei citate aceste operaţiuni mai sunt posibile doar câteva săptâmâni.
„Deşi va fi greu, ţara poate rezista fără ajutor până în jurul datei de 20 aprilie, utilizând împrumuturile pe termen scurt de la entităţile publice”, a precizat sursa.
Oficialii de la Atena speră că dacă miniştrii de Finanţe din zona euro vor aproba ultima listă de reforme, atunci Grecia va putea beneficia de o sumă de aproximativ 1,9 miliarde de euro de la Banca Centrală Europeană, contravaloarea profitului realizat de BCE de pe urma titlurilor de stat elene. De asemenea, Grecia se aşteaptă să primească alte 1,2 miliarde de euro reprezentând sumele rămase în fondul de salvare a băncilor elene.
Capacitatea de finanţare a Greciei este limitată, pentru că nu poate împrumuta de pe pieţele de termen lung şi mediu, iar autorităţile de la Atena trebuie să ramburseze în luna martie şase miliarde de euro către creditorii internaţionali, dintre care 1,5 miliarde de euro numai către Fondul Monetar Internaţional.
În prezent, datoria Greciei se situează la 315 miliarde de euro sau 176% din PIB, un nivel considerat nesustenabil de mulţi analişti şi care nu poate fi rambursat în totalitate.