Grecia va răscumpăra obligaţiuni de 31,9 miliarde de euro de la investitorii privaţi

Grecia va răscumpăra obligaţiuni guvernamentale cu o valoare nominală de 31,9 miliarde de euro de la investitorii privaţi, între care se află şi bănci elene, într-un program de care depinde furnizarea următoarei tranşe de împrumut de la creditorii internaţionali, transmite Bloomberg.
Economica.net - mie, 12 dec. 2012, 19:51
Grecia va răscumpăra obligaţiuni de 31,9 miliarde de euro de la investitorii privaţi

Statul elen va plăti un preţ mediu de 33,8% din valoarea nominală a obligaţiunilor cu maturitate cuprinsă între 2023 şi 2042, se arată într-un comunicat al Agenţiei pentru Managementul Datoriei Publice de la Atena.

Programul a început pe 3 decembrie şi s-a încheiat marţi.

Pentru răscumpărarea tuturor obligaţunilor înscrise în program, Grecia are nevoie de acordul creditorilor instituţionali externi pentru cheltuirea a 11,29 miliarde de euro, peste împrumutul de 10 miliarde de euro de la fondul european de salvare prevăzut pentru această operaţiune.

Grecia încearcă să reducă povara datoriei publice care riscă să pună în pericol planul de ajutor convenit cu UE şi FMI.

Răscumpărarea de obligaţiuni face parte printr-un pachet de măsuri menite să reducă datoria publică la 124% din PIB până în 2020, de la un nivel estimat de 190% din PIB în 2014.

„Programul de răscumpărare a fost un succes. Rezultatul arată că a fost îndeplinită încă o condiţie pentru furnizarea următoarei tranşe de ajutor”, a declarat George Provopoulos, guvernatorul Băncii Greciei.

Răscumpărarea de obligaţiuni marchează o îndepărtare de la politica de promovare a austerităţii aplicată de la declanşarea crizei, în 2009.

Miniştrii de Finanţe din zona euro au discutat tranzacţia marţi, la o teleconferinţă, la care au conchis că nu mai există obstacole insurmontabile pentru deblocarea următoarei tranşe de împrumut pentru Grecia, a declarat un oficial european.

Problemele minore rămase vor fi rezolvate la o întâlnire din 13 decembrie, a spus oficialul.

Răscumpărarea a vizat obligaţiuni noi în valoare de 62 de miliarde de euro emise când Grecia a restructurat datorii către creditori privaţi, în luna martie. Între participanţii la tranzacţii se află şi bănci elene, care deţin obligaţiuni de circa 15 miliarde de euro.

Investitorii înscrişi în program vor fi plătiţi în titluri ale Facilităţii Europene de Stabilitate Financiară, pe 18 decembrie.

Miniştrii europeni de Finanţe urmează să ia pe 13 decembrie o decizie oficială privind furnizarea următoarei tranşe de ajutor de 34,4 miliarde de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Tarom a contractat un Airbus A320 de la Dan Air
Tarom a contractat un Airbus A320 de la Dan Air
Tarom a încheiat un parteneriat cu Dan Air şi a contractat, în regim ACMI (Aircraft, Crew, Maintenance, Insurance), o aeronavă necesară în perioada sezonului de iarnă, în lunile decembrie şi......
Tribunalul obligă Administrația de Apă Dobrogea Litoral sa comunice studiile de ecotoxicitate pentru proiectul Neptun Deep
Tribunalul obligă Administrația de Apă Dobrogea Litoral sa comunice studiile de ecotoxicitate pentru proiectul Neptun ...
Tribunalul Bucureşti obligă Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral şi Institutul Grigore Antipa să comunice ...
Autostrada A1, închisă din cauza rafalelor de vant care ajung la 120 km/h
Autostrada A1, închisă din cauza rafalelor de vant care ajung la 120 km/h
Autostrada A1 a fost închisă vineri dimineaţa, între Sibiu şi Boiţa, din cauza vântului puternic, a informat DRDP ...
Producția de mașini a României a urcat cu 19%, după primele zece luni din 2024, până la 466.838 de unități. Câte automobile au făcut Dacia şi Ford
Producția de mașini a României a urcat cu 19%, după primele zece luni din 2024, până la 466.838 de unități. Câte ...
Raportul ACAROM cu privire la producția de mașini a României arată că, în perioada ianuarie - octombrie 2024 au fost ...