Grecia: Valoarea depozitelor din bănci a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 13 ani

Valoarea depozitelor din băncile elene s-a redus în septembrie, după o creştere în august, rămânând la cel mai redus nivel din ultimii 13 ani şi menţinând creditorii dependenţi de finanţarea de urgenţă (ELA) acordată de Banca Centrală Europeană (BCE), transmite Reuters. 
Economica.net - joi, 27 oct. 2016, 17:46
Grecia: Valoarea depozitelor din bănci a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 13 ani

Valoarea depozitelor companiilor şi gospodăriilor a scăzut luna trecută cu 423 de milioane de euro, sau 0,34%, la aproximativ 123,47 miliarde de euro (134,63 miliarde de dolari), cel mai redus nivel din noiembrie 2003. În august se înregistrase o creştere de 1,32 miliarde de euro, la 123,89 miliarde de euro, arată datele publicate de Banca Centrală a Greciei (BoG).

În ultimele luni, Banca Centrală Europeană a redus plafonul finanţării de urgenţă destinată băncilor greceşti (ELA), după ce restricţiile asupra mişcărilor de capital şi acordul dintre Guvernul de la Atena şi creditorii internaţionali au dus la diminuarea retragerilor de depozite din bănci.

În perioada decembrie 2014 – iulie 2015, ieşirile din depozitele băncilor elene au ajuns la 42 de miliarde de euro.

În iunie, Guvernul elen a atenuat unele restricţii asupra mişcărilor de capital. Astfel, a fost majorată limita retragerilor de numerar din depozitele bancare. Pentru a readuce miliardele de euro ce au fost retrase din depozitele bancare anul trecut, băncile elene au decis să ofere rate mai ridicate ale dobânzilor.

Joi, într-un articol apărut în publicaţia greacă Kathimerini, se arată că fuga capitalurilor din băncile greceşti în cursul anului trecut a dus la creşterea depozitelor bancare în Bulgaria şi România. Îngrijorările legate de o posibilă ieşire a Greciei din UE, controalele impuse capitalurilor, incertitudinea politică şi vacanţa bancară care a durat aproape o lună în Grecia au determinat multe companii greceşti mici şi mijlocii să îşi transfere bani spre Bulgaria şi România.

Potrivit publicaţiei menţionate, depozitele bancare din Bulgaria au crescut cu 10% anul trecut, iar în România au urcat cu 8%, în timp ce în Grecia în aceeaşi perioadă s-au diminuat cu 23%, o scădere mai mare chiar decât cea înregistrată la începutul crizei financiare mondiale din 2008.

Cele patru mari bănci greceşti – National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank – sunt prezente şi pe piaţa din România.

Te-ar mai putea interesa și
MOL – Profitul grupului a scăzut cu 24% în trimestrul 3 din 2024
MOL – Profitul grupului a scăzut cu 24% în trimestrul 3 din 2024
Profitul Grupului MOL, înainte de plata taxelor, a ajuns la 503 milioane de dolari, în trimestrul trei din acest an, în scădere cu 24% faţă de aceeaşi perioadă din 2023, arată rezultatele......
Dan Air a devenit membru IATA
Dan Air a devenit membru IATA
Dan Air anunță că face parte din Asociaţia Internaţională a Transportatorilor Aerieni (IATA). Este a patra companie ...
TeraPlast a inaugurat fabrica de folii stretch Opal, o investiție de 18,5 milioane de euro, care poate înlocui integral importurile pe această piață
TeraPlast a inaugurat fabrica de folii stretch Opal, o investiție de 18,5 milioane de euro, care poate înlocui integral ...
Grupul TeraPlast a inaugurat noua fabrică de folii stretch Opal, situată în parcul industrial din Sărățel. Din totalul ...
Italia încearcă evitarea finanţării maşinilor din China prin reducerea sprijinului acordat industriei auto
Italia încearcă evitarea finanţării maşinilor din China prin reducerea sprijinului acordat industriei auto
Guvernul Italiei intenţionează să reducă fondurile alocate anterior în vederea sprijinirii industriei auto a ţării, ...