Grecia: Tsipras propune un nou acord de bailout. Merkel refuză să negocieze înainte de referendum

Economica.net
30 06. 2015
grecia_45676543456_01595900

‘Grecia rămâne la masa negocierilor şi încearcă să găsească o soluţie viabilă care să îi permită să rămână în zona euro’, se arată în comunicatul de presă al Guvernului grec.

Acest comunicat vine cu câteva ore înainte de termenul limită până la care Atena trebuie să ramburseze o tranşă de 1,6 miliarde de euro către Fondul Monetar Internaţional

Ministrul de finanţe grec a anunţat că autorităţile elene nu vor plăti tranşa de 1,6 miliarde de euro către FMI. A urmat o cascadă de informaţii care par să anunţe un acord iminent între Grecia şi creditorii externi. ECONOMICA.NET te ţine la curent cu ultimele evenimente.

Varoufakis susţine că încă speră la un acord cu creditorii străini.

Premierul Alexis Tsipras ar putea merge în această seară la Bruxelles pentru noi negocieri, potrivit informaţiilor apărute pe surse în presa străină. Zvonurile sugerează că liderul de la Atena ar fi acceptat noile propuneri ale creditorilor.

Euclid Tsakalotos, secretar de stat în ministerul Finanţelor de la Atena şi membru al echipei de negociatori trimisă de Grecia la discuţiile cu creditorii străini, a sugerat, într-o intervenţie pentru BBC, că guvernul de la Atena ar putea ajunge la un acord cu instituţiile financiare internaţionale înainte de referendumul de duminică.

Cabinetul premierului elen a anunţat că Tsipras a discutat prin telefon astăzi cu preşedintele CE Jean-Claude Juncker, cu preşedintele BCE Mario Draghi şi cu preşedintele Parlamentului European Martin Schulz.

Dacă guvernul de la Atena nu transferă la noapte, până la ora 1:00, tranşa de 1,6 miliarde de euro scadentă către Fondul Monetar Internaţional, Grecia va deveni prima ţară occidentală care intră în default în raport cu instituţia financiară de la Washington de la înfiinţarea acesteia, cu 71 de ani în urmă.

Ultima ţară care a intrat în default faţă de FMI este Zimbabwe, în 2001.

Ratarea unei plăţi către FMI poate avea consecinţe grave. Grecia va pierde imediat accesul la resursele Fondului şi, dacă disputa nu va fi rezolvată, ar putea pierde, într-un final, drepturile de vot şi statutul de membru al FMI.

FMI a anunţat deja că nu va exista vreo perioadă de graţie pentru Grecia. Directorul executiv al Fondului, Christine Lagarde, va informa imediat board-ul executiv privind intrarea Greciei în default, ceea ce ar putea avea consecinţe inclusiv în ceea ce priveşte clauzele de default din acordurile în baza cărora statul elen a primit împrumuturi de la celelalte guverne din zona euro.

Ştirea se actualizează