Grecia vrea ca vânzarea creditelor neperformante să se facă într-un ritm mai lent
Grecia are credite neperformante în valoare de peste 100 de miliarde de euro şi, potrivit ultimului acord convenit cu creditorii internaţionali, Guvernul de la Atena trebuie să pună la punct o piaţă dinamică pentru vânzarea creditelor neperformante şi să elimine orice restricţii vizând vânzarea acestor credite de către bănci.
‘Poziţia Guvernului este că am deschis deja până la 50% din piaţa creditelor neperformante. Vrem o perioadă de tranziţie mai lungă pentru o serie de categorii sensibile cum sunt ipotecile, micile credite de consum precum şi creditele către companiile mici şi mijlocii’, a declarat Stathakis.
Parlamentul de la Atena a aprobat anul trecut o serie de acte legislative care facilitează vânzarea creditelor neperformante ale marilor companii, care afectează bilanţul băncilor după ultima recesiune. Cu toate acestea, George Stathakis recunoaşte că piaţa nu este încă funcţională deoarece mai trebuie rezolvate o serie de chestiuni care ţin de impozitare. Ministrul grec de Finanţe subliniază că Guvernul de la Atena vrea ca părţile terţe care preiau credite neperformante să fie supuse aceluiaşi tratament fiscal ca şi băncile greceşti.
În prezent, oficialii de la Atena şi creditorii internaţionali au opinii diferite cu privire la acţiunile necesare pentru soluţionarea problemei creditelor neperformante. Ultimul acord convenite de autorităţile de la Atena cu creditorii internaţionali prevede protejarea gospodăriilor vulnerabile însă amploarea acestor restricţii rămâne să fie discutată cu oficialii BCE, FMI, CE şi MES. ‘Există puncte de vedere diferite, negociem în continuare’, a precizat Stathakis.
Ministrul grec al Economiei şi-a exprimat însă speranţa că după finalizarea revizuirii, sentimentul pieţelor faţă de Grecia se va îmbunătăţi iar economia îşi va reveni în a doua jumătate a acestui an astfel că investitorii care au participat la majorarea de capital a băncilor elene vor strânge roadele.
Cele patru mari bănci greceşti – National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank – sunt prezente şi pe piaţa din România.