În luna iunie a acestui an, Grecia a relansat procedura de privatizare a operatorului reţelei de gazoducte, DESFA, după ce un acord anterior cu compania SOCAR din Azerbaidjan a eşuat din cauza unor neînţelegeri legate de tariful gazelor naturale.
În 2013, Socar a câştigat o licitaţie internaţională pentru preluarea a 66% din acţiunile DESFA, cu 400 milioane de euro.
‘Ne aşteptăm ca preţul să fie acelaşi sau chiar mai mare decât cel stabilit la precedenta licitaţie’, a declarat George Stathakis, într-un interviu acordat cotidianului Naftemporiki.
Autorităţile de la Atena au stabilit data de 24 iulie drept termen limită până la care potenţialii investitori la DESFA trebuie să îşi exprime interesul pentru operator.
La finele anului trecut, presa elenă a informat că operatorul reţelei de transport a gazelor naturale din România, Transgaz, şi-a manifestat interesul pentru preluarea unui pachet de 66% din acţiunile companiei care gestionează reţeaua de gazoducte din Grecia. Citând surse din apropierea discuţiilor, Kathimerini susţinea că oficialii Transgaz au vizitat la acea dată sediul companiei Hellenic Petroleum, unul dintre coproprietarii DESFA, şi de asemenea au avut discuţii şi cu ministrul elen al Energiei, Giorgos Stathakis.
Agenţia de privatizare din Grecia, HRADF, deţine 65% din acţiunile DESFA, iar restul acţiunilor sunt deţinute de compania de rafinare Hellenic Petroleum.
Grecia vrea să se promoveze ca un hub european pentru tranzitul gazelor naturale din Asia şi Estul Mediteranei spre Europa