Grecia vrea să devină poarta de intrare în Europa a exporturilor energetice ale Iranului
În luna ianuarie, cele două ţări au convenit ca Iranul să furnizeze petrol companiei greceşti de rafinare Hellenic Petroleum SA şi în schimb să cumpere produse petroliere rafinate de la firma greacă. Acest acord, primul încheiat de Iran cu o companie europeană după ridicarea sancţiunilor internaţionale impuse Teheranului, deschide calea pentru o cooperare şi pe piaţa gazelor naturale, este de părere Panos Skourletis.
‘Ceea ce este sigur este că Iranul vrea să înceapă să vândă gaze naturale lichefiate prin intermediul navelor şi este interesat de Grecia’, a spus Skourletis, adăugând că terminalul de regazeificare de la Revythousa, în apropiere de Atena, precum şi o altă facilitate planificată a fi construită la Alexandroupolis, nordul Greciei, sunt două posibile porţi de intrare pentru gazele naturale din Iran. Potrivit lui Skourletis, Iranul este interesat de ambele facilităţi ‘pentru exporturile spre Europa’.
Ministrul grec al Energiei a mai spus că o serie de companii iraniene şi-au manifestat interesul de a participa împreună cu Depa, furnizorul naţional de gaze naturale din Grecia, la o companie care va construi şi gestiona o facilitate de stocare şi regazeificare a gazelor naturale lichefiate la Alexandroupolis. Extinderea terminalului de la Revythousa va fi finalizată în 2017 şi potrivit lui Panos Skourletis această facilitate ar putea să livreze gaze naturale şi spre alte ţări din Europa. Ambele facilităţi vor fi conectate la două sisteme internaţionale de gazoducte, Trans Adriatic Pipeline şi Interconectorul Grecia-Bulgaria. Skourletis a mai spus că primul test de piaţă pentru interconectorul care va face legătura între Greci şi Bulgaria se va finaliza în cursul acestei luni.
De asemenea, Iranul este interesat şi de companiile greceşti de rafinare, a declarat Panos Skourletis. Acesta a subliniat însă că Guvernul grec nu intenţionează să-şi reducă participaţia de 35% pe care o deţine la Hellenic Petroleum, astfel că orice achiziţie de acţiuni va trebui să se deruleze via un investitor sau o companie privată.
Grecia speră că eliminarea sancţiunilor internaţionale impuse Iranului o va ajuta să-şi diversifice sursele de aprovizionare cu energie şi totodată îi va permite să-şi consolideze rolul de hub european de distribuţie a energie.