Fraudele, facilitate de erorile de operare şi corupţia pe scară largă din administraţia publică, constau printre altele în încasarea pensiilor unor persoane decedate sau a unor pensii medicale acordate unor persoane sănătoase, au precizat sursele.
În total, punerea în ordine a sistemului de pensii şi ajutoare sociale, prin intermediul informatizării aflate în curs, ar urma să genereze economii de peste 800 milioane euro pe an.
Ministerul Muncii urmează totodată, cu asistenţa poliţiei, o nouă pistă, prin care companiile declară contribuţii sociale fictive, fiind analizate deja circa 4.000 de cazuri.
În Grecia sunt plătite anual ajutoare sociale în valoare de 7 miliarde de euro, din care 2 miliarde de euro sub formă de indemnizaţii de şomaj, statul elen aflându-se la nivelul mediei europene, dar eficienţa acestor fonduri în combaterea sărăciei este sub cea din alte ţări.
Între cazurile de fraudă descoperite în ultimele luni se află cel din insula Zakynthos, din Marea Ionică, unde există un număr anormal de mare de orbi sau cel din insula Kalymnos, unde numărul de boli mentale este exagerat de ridicat.